Print this page

Ruská TV se nemilosrdně vypořádala s EU. Krutým přirovnáním, silnými slovy a zlou předpovědí...

By  pro 21, 2016

„My se díky své historické zkušenosti již nebojíme svobody slova a plurality politických názorů. Na druhou stranu Evropská unie, která tyto svobody na oko zastává, proti nim sama bojuje,“ uvedl známý moderátor ruské státem ovládané televize Dmitrij Kiseljov ve svém pravidelném nedělním pořadu.

Dmitrij Kiseljov je ultrakonzervativní ruský novinář a televizní moderátor, který na sebe upoutal pozornost světových médií v březnu 2014, když prohlásil, že „Rusko je jedinou zemí, která může z USA udělat radioaktivní popel“. I díky tomu, že je znám jako nejvýznamnější kremelský propagandista, je na sankčním seznamu Evroské unie.

V rámci svého v Rusku velmi úspěšného televizního pořadu „Vesti nedeli“, který je vysílán každou neděli na státním Prvním kanálu, Kiseljov v minulosti opakovaně podnikl verbální útoky na homosexuály a oponenty Kremlu označoval za nacisty.

Ruský První kanál je nejsledovanější televizní stanice v Rusku. Jeho signál podle oficiálních informací pokrývá 99 % ruského území a celosvětově ho sleduje přes 250 milionů lidí. V jeho vysílání se každodenně objevují pořady zaměřené na politiku.

Na konci minulého týdne moderátor pořadu Vesti nedeli Kiseljov v krátkosti zrekapituloval dění v EU, jak ho vnímá on.

„Brexit a později volební vítězství Donalda Trumpa urychlily vývoj procesů, které do té doby v Evropské unii pouze dřímaly. V Itálii se po uspořádaném referendu rozpadla vláda, v Rakousku se po vyhlášení výsledků prezidentských voleb země rozdělila na dva tábory, budoucí volby ve Francii jistě přinesou obrat ve francouzské politice a Angela Merkelová již začíná uvažovat o změně zahraniční politiky vůči Rusku,“ uvedl.

Kiseljov v Evropské unii vidí podobný „sociální experiment“, který byl utvořen v Sovětském svazu. V této souvislosti vzpomněl na jednu událost, ke které došlo před čtvrtstoletím.

„Před čtvrtstoletím se političtí reprezentanti tří sovětských republik – Běloruska, Ukrajiny a Ruska – dohodli na rozpuštění Sovětského svazu a vytvoření Společenstva nezávislých států. Mnoho ze Sovětského svazu ovšem zůstalo, zejména v materiálním smyslu, došlo k vytvoření ekonomické základny, o kterou se Rusko do dnešního dne opírá. Byly také zformovány určité hodnoty, které jsou pro náš národ důležité i do dnešního dne,“ zmínil.

„Vysoké ideály ovšem přinášely i své oběti; ideje převrácené v životní pravidla vytvářejí ideologii, která zasahuje do všech sfér života jejich subjektů. Sovětská byrokracie toto vše využívala k uzurpování moci, nakonec to zašlo tak daleko, že již nedokázala vnímat realitu. Západ byl prohnilým a my jsme byli kolébkou pokroku. Poté, co se Sovětský svaz rozpadl, otevřel se nám nový svět,“ pokračoval ideolog.

„Sovětská zkušenost idealizovaného státu konstruovaného jako ráj na zemi nám umožňuje lépe pochopit procesy probíhající na Západě a zejména v Evropské unii, která byla rovněž vytvořena jako sociální experiment s úmyslem vytvořit podobný ráj na zemi,“ srovnával Sovětský svaz s EU.

Takový experiment podle moderátora pořadu potřebuje ideologii; „ta, kterou vytvořili v Bruselu, začala postupně zkreslovat perspektivu světa mimo EU. My jsme si tím samým již prošli, Evropané jsou ve stejné situaci teď“, uvedl.

„My se díky své historické zkušenosti již nebojíme svobody slova a plurality politických názorů. Na druhou stranu v Evropské unii jsou nyní ve fázi, kdy přesně proti této svobodě bojují. Příkladem toho je nedávná rezoluce, se kterou přišel Evropský parlament a která má za cíl svobodu slova ohraničit,“ pronesl Kiseljov na ruském televizním kanálu, který prezentuje pouze vládní pozici.

„My vystupujeme za svobodu mezinárodního obchodu a snižování restrikcí, které mu brání. Na Západě uvalují všemožné sankce a tarify, které volný pohyb zboží znemožňují. My jsme pro volný pohyb osob, a v Evropské unii hovoří o vízových režimech a sankcích. My jsme proti exportu revolucí a organizaci vládních převratů, čímž se západní státy aktivně zabývají a navíc podporují teroristické organizace v Sýrii.“

„Rusko je ochráncem tradičních hodnot a církve, a Evropská unie obhajuje jakýsi bezbožný sociální experiment, v rámci kterého musí své obyvatele udržovat ve lži za mřížemi, které budou dříve či později stejně prolomeny, tak jako tomu bylo i v Sovětském svazu,“ zdůraznil moderátor.

„Jaký je to paradox, že jsme to nyní právě my, kdo vystupuje za multipolární svět, a Evropská unie bojuje proti všem, kteří se nevměstnají do žádné z jejích kategorií. My ovšem sami dobře známe, co se stane, když příliš dlouho ignorujete svět za svými zdmi, sociální experiment nemůže trvat věčně, Evropská unie se rozpadne, stejně jako kdysi Sovětský svaz,“ zakončil svá slova Kiseljov.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.