Print this page

Už to přichází. Němečtí Zelení chtějí společné záchody pro obě pohlaví, současné rozdělení je diskriminační

By  led 08, 2017

Členové berlínské vlády za stranu Zelených chtějí ve veřejných budovách společné toalety pro obě pohlaví. Záměr dříve prosazovaný Piráty se bude testovat v deseti objektech, napsal server listu Tagesspiegel. Mezi vybranými budovami je okresní soud, finančního úřad i škola.

Příslušný návrh změn předložil berlínskému parlamentu Dirk Behrendt zodpovědný za oblast justice, ochrany spotřebitelů a boje proti diskriminaci. Podle tohoto politika Zelených je zřizování společných toalet „odstraňováním překážek v každodenním životě“.

Behrendt oznámil, že berlínská správa nemovitostí vypracuje studii proveditelnosti. Zkoumat je prý také třeba, zda zamýšlené sloučení záchodů nekoliduje s technickými předpisy na pracovišti.

Pro zkušební přestavění toalet bylo v německé metropoli vybráno deset budov. Jsou mezi nimi dvě kulturní instituce, okresní soud, úřad práce, škola, finanční úřad, policejní a hasičská stanice. Šetření zatím ukázalo, že „ve všech objektech je zřízení společných záchodů možné bez omezení (jejich) využití“. Odhad nákladů přestavby očekává Behrendt v březnu.

Sloučení toalet požadovala v Berlíně už zhruba před třemi lety Pirátská strana. Argumentovala tím, že i transgenderové osoby nemohou bez problémů navštěvovat mužské ani ženské záchodky. Tento názor nakonec v lednu 2015 podpořila všechna uskupení ve sněmovně. Model společných toalet byl pak ve čtvrti Kreuzberg testován v provozní budově a na radnici. K projektu se připojily i některé školy.

Loni v prosinci se v německém hlavním městě a zároveň spolkové zemi Berlíně vytvořila vláda tří levicově orientovaných stran. Koaliční smlouvu tehdy schválila postkomunistická strana Levice, která tak přistoupila na koalici s ekologickou stranou Zelených a středolevicovou sociální demokracií (SPD).

Nový kabinet, který by měl Berlínu vládnout pět let, disponuje ve 160členné sněmovně většinou 92 křesel. Chce investovat do škol, do integrace přistěhovalců a do rozvoje cyklistické dopravy. Plánuje také výstavbu až 55.000 nových bytů.

Otázka společných záchodů se v současnosti intenzivně řeší také v USA.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.