Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Výrobci hazardují s naším zdravím. Kávové kapsle plné hliníku představují vážnou hrozbu

By  lis 09, 2015

Ekologický dopad konzumace kávy se zdaleka netýká jen rozšiřujících se kávových plantáží. Rakouská spotřebitelská organizace Verein für Konsumenteninformation (VKI) upozorňuje na zbytečné plýtvání obalovými materiály a významné množství hliníků v oblíbených kávových kapslích.

Hliník může škodit spotřebiteli i životnímu prostředí. VKI cituje statistiku, podle které se ročně na celém světě použije okolo osmi miliard kávových kapslí. Z toho 200 milionů připadá na rakouské spotřebitele. Toto číslo však každým rokem stoupá a ekologové bijí na poplach.

Na jednu kávovou kapsli na osm gramů kávy připadá pět gramů odpadu včetně hliníku a jeho sloučenin. Množství je navíc dvojnásobné u káv, do nichž se přidává kapslové mléko. Takový poměr obalu na potravinu je podle VKI absurdní a je třeba ho změnit. Ekologický dopad je také nezanedbatelný. Vzhledem k tomu, že jsou vyrobeny ze směsi plastu a hliníku, je obtížné kapsle recyklovat. Hliník samotný navíc může představovat významný problém pro spotřebitele, podle VKI může jeho požívání způsobovat široké spektrum vážných zdravotních komplikací, od různých alergií až po Alzheimerovu nemoc či rakovinu.

Problematická je i samotná výroba hliníku, která je velmi energeticky náročná. Při těžbě pomocí louhování bauxitu pak vzniká velké množství červeného kalu, tedy vysoce zásaditého, těžce odbouratelného odpadu plného těžkých kovů jako rtuť, chrom či olovo. Na jednu tunu vytěženého hliníku může vzniknout až 3,7 tuny toxické látky, která může způsobit velké ekologické škody. Příkladem je havárie hliníkárny v maďarském městě Ajka, kde v roce 2010 po protržení hráze odkaliště uniklo přes 700 tisíc kubíků této látky. Kromě deseti mrtvých a velkého množství popálených měla tato nehoda na svědomí kompletní vyhubení ryb a korýšů v blízkých řekách.

Nejedná se zdaleka o první spotřební zboží, o němž VKI informuje jako o ekologické hrozbě. Nedávno přinesla informace o dopadu chovu a lovu krevet na unikátní mangrovové porosty jihu Asie, dřívějšími tématy VKI bylo i ničení pralesů kvůli pěstování banánů či palmy olejné.

Zdroj: dt.cz

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.