Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

10 největších korporací vydělávají více peněz, než většina světa dohromady

By  zář 16, 2016

Deset čelních světových korporací, včetně Apple, Shell a Walmart, mají kombinovaný příjem, který je větší než kombinovaný příjem 180 „nejchudších“ zemí na světě z celkem 195 suverénních států.

Údaje, které odhalují, že společnosti Wallmart, Apple a Shell jsou samy o sobě bohatší než Rusko, Belgie a Švédsko, byly zveřejněny skupinou Global Justice Now.

Šedesát devět světových top ekonomických subjektů jsou nyní korporace namísto zemí- nárůst z loňského roku z čísla 63. Z 200 top subjektů ve světě, bylo zjištěno, že je 153 korporací.

USA, Čína, Německo, Japonsko, Francie a Spojené království tvoří mezi nimi šest největších ekonomických subjektů po Itálii, Brazílii a Kanadě.

„Naprosté bohatství a moc korporací je jádrem mnoha světových problémů- jako jsou nerovnosti a změna klimatu,“ uvedl Nick Dearden, ředitel Global Justice Now.

„Úsilí o krátkodobé zisky se dnes zdá být trumf základních lidských práv pro milióny lidí na planetě. Tato čísla ukazují, že se problém stále zhoršuje,“ dodal Dearden.

Organizace se sídlem v Londýně zveřejnila čísla ve snaze vyvinout zvýšený tlak na britskou vládu před jejich návštěvou pracovní skupiny u OSN.

Mítink, vedený Ekvádorem, byl uspořádán s cílem usilovat o závaznou smlouvu, která by zajistila „nadnárodním korporacím řídit celou řadu povinností v oblasti lidských práv.“

„Britská vláda usnadnila vzestup moci korporací- prostřednictvím daňových struktur, obchodních dohod a dokonce i podpůrnými programy, které pomáhají velkému byznysu,“ uvedl Dearden.

„Jejich plná podpora TTIP, obchodní dohody mezi USA a EU, je jen nejnovějším příkladem vládní pomoci velkému byznysu. Vlády také ostudně běžně odmítají výzvy rozvojových zemí udržet korporace odpovědné za jejich dopady na lidská práva v OSN.“

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.