Print this page

Dozvědí se někdy Češi vůbec pravdu? Přísně střežené tajemství znají pouze čtyři lidé, tupý dav je smí poznat až za sto let

By  úno 14, 2019

Kdo je skutečným otcem prezidenta T. G. Masaryka. Zatímco první zprávy, že by Masaryk mohl být synem rakouského císaře Františka Josefa I., byly zesměšňovány jako ničím nepodložené kalkulace, nyní se tajemství jeho původu věnují dokonce i zahraniční novináři.

Loading...

Česká televize se proto rozhodla učinit spekulacím přítrž a pustila se do náročného projektu, jehož cílem je Masarykova otce potvrdit s pomocí DNA. Téměř před cílem však zasáhla vyšší síla.

Další zkoumání totiž zastavila prezidentova pravnučka Charlotta Kotíková. A není sama, kdo chce ukrýt tajemství původu T. G. Masaryka v třinácté komnatě. Reportér David Vondráček, který se v pořadu Reportéři ČT snaží společně s odborníky zjistit, zda je na pověstech, že byl Masaryk císařským levobočkem, něco pravdy, záhy narazil. Mimo jiné doplatil na to, že se přísně držel principů novinářské etiky a o spolupráci požádal Masarykovu pravnučku Charlottu Kotíkovou. Ta však dala jasně najevo, že si zkoumání DNA svého pradědečka nepřeje. Podle některých právníků je ale její právo, zakotvené v občanském zákoníku, podřízeno právu na veřejný zájem. Veřejnost má totiž právo o politicích vědět více, než o „normálních“ osobách.

Ale nejde jen o odmítnutí Masarykových příbuzných. Podobně nejsou ochotni vnést do tajemství původu prvního československého prezidenta jasno ani tzv. „Strážci sdělení“. Na ně David Vondráček při svém pátrání narazil rovněž. Jde o tři české historiky (Otakar Funda, Petr Čornej, Jaroslav Opat) a jednoho francouzského (Alain Soubigou). Ti se již loni, v první reportáži na toto téma přiznali, že mají k dispozici dokumenty z rakouských archívů o Masarykově původu, které ale nemohou po dobu sta let ukázat. Obávají se, že by jejich zveřejnění mohlo zjitřit atmosféru v naší zemi a že by mohly být dokonce politicky zneužity. Nelze je prý dát v plen senzacechtivé žurnalistice, pokleslým médiím a tupému davu. Naopak historik Josef Tomeš je přesvědčen, že jakékoliv zjištění v tomto směru nemůže otřást ideovými základy tohoto státu, ani hodnocením osobnosti TGM.

Za „bulvárně laciné“ považuje zkoumání DNA i Charlotta Kotíková, která si navíc myslí, že to není k osobě T. G. Masaryka a celému českému národu uctivé. Její rozhodnutí v testech DNA nepokračovat je dosti překvapivé. Vždyť právě díky možnostem, které nabízejí testy DNA, pátrá po původu svých předků mnoho lidí po celém světě. Navíc mají potomci T.G. Masaryka možnost zjistit, že k jejich prapředkům patřila i tak významná osobnost evropských dějin, jakou císař František Josef bezesporu byl. Autor knihy Císařův prezident David Glockner, jež před dvěma lety způsobila v Čechách senzaci, přemýšlí, proč Masarykova pravnučka testy DNA odmítla: „Je důvodem do jisté míry pochopitelné znechucení z celé záležitosti? Nebo Charlotta Kotíková, respektive někdo z jejích blízkých, už nechala podobný test provést a jeho výsledek byl pro rodinu podobně zneklidňující jako dokumenty, jež údajně střeží výše zmínění Strážci sdělení?“

Zdroj: 1

Loading...

Zdroj: 1

loading...
Loading...

Zdroj: 1

loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.