Print this page

Kšeft s lidským utrpením. Lékárníci tvrdí, jak jsou na nás hodní a starostliví, a přitom... Důkaz v článku

By  úno 17, 2019

Doplatky na léky už bereme jako nutné zlo a leckdy obíháme lékárny jako vzteklí, jen abychom ušetřili pár korun. Jejich rozdílnou výši nám kdekdo vysvětluje na všech stranách. Jenže co je moc, to už je příliš.

Loading...

Důkaz, že je zřejmě leckde všechno trošku jinak, poslal KrajskýmListům.cz přímo černý na bílém čtenář, vystupující pod pseudonymem ctihodný občan. A rozdíl ve výši doplatků za stejné léky ve dvou různých lékárnách, který musel zaplatit z vlastní kapsy, je tak obrovský, že už ho sotva někdo obhájí logickými argumenty.

V prvním případě byly recepty předloženy v lékárně, která je součástí pražské Thomayerovy nemocnice. Tedy státní příspěvkové organizace, jež je v přímé řídící působnosti Ministerstva zdravotnictví ČR. Na doplatcích pacient uhradil 174 koruny. Podruhé ale zamířil do jedné z lékáren řetězce Dr. Max, tedy soukromé společnosti Česká lékárna holding, a. s. A nestačil se divit.

Nějak tak to u ‘Maxe‘ chodí. Tato společnost dnes a denně masíruje naše podvědomí reklamními kampaněmi na téma, jak jsou nákupy v jejích zhruba 390 pobočkách, rozesetých po celé republice, extrémně výhodné. Kromě přímo zázračných ‘slev‘ láká klienty samozřejmě i na zákaznický program. Na svých webových stránkách mimo jiné deklaruje, že „vystupuje zásadně jako odpůrce jevů, které poškozují české lékárenství a pacienty. Staví se tak aktivně zejména proti ilegálním distribučním praktikám, jako je například výdej léčiv lékaři v ordinacích a reexportům, které způsobují výpadky citlivých léků na českém trhu.“ A mimo jiné prý hájí zájmy svých zaměstnavatelů-lékárníků. A výsledek? Za tytéž léky zaplatil pacient u ‘Maxe‘ na doplatcích skutečně pakatel – 720 korun. A navíc ho lékárna dokonce ujistila, že vlastně ještě 166 korun ušetřil! (viz poslední řádek účtenky vpravo).

Přehled výše doplatků na léky je běžně dostupný na internetu, samozřejmě se zdůrazněním, že se jedná pouze o údaj orientační. Podle webu elekarnice.cz dostávají lékárny v Česku ze skladu ceny podle velikosti jejich nákupu, přičemž výše marže lékárny + skladu je dána, takže pokud nasadí vyšší cenu sklad, dostane méně lékárna, a naopak. „Proto venkovská lékárna může nakoupit za podstatně vyšší cenu, než za kolik může nakoupit lékárna, která je v řetězci nebo ve fakultní nemocnici. V konečném důsledku tak venkovská lékárna s vyšším doplatkem může mít podstatně nižší zisk, než je zisk lékárny s nulovým doplatkem...“ tvrdí web. A tu máš, čerte, kropáč! Že by byl řetězec Dr.Max, který se pyšní tím, že mu patří zhruba patnáct procent lékáren v republice, tak strašně malý a venkovský, aby musel pacienty bezostyšně škubat jako husy? Názor si udělejte sami.

Zdroj: 1

Loading...
loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.