Print this page

Zlaté státní rezervy jsou pryč. ČR nemá žádnou pojistku proti válce nebo finanční krizi

By  úno 28, 2017

Česká národní banka se již několik let zbavuje zlatých státních rezerv. Jsme čtvrtou zemí s nejnižšími národními zásobami zlata. Přestože Rusko a asijské země vzhledem k extrémně uvolněné měnové politice a strachu před znehodnocením jiných aktiv zlato jako pojistku kupují, Česká republika zlato prodává. V případě finančního kolapsu nebo války nebude mít ČR prostředky zajistit obyvatelstvu potraviny a bude tak odkázána na pomoc zvenčí.

Z ČNB zmizelo od druhé poloviny 90. let 70 tun zlata

ČNB v letech 1997 a 1998 rozprodalo neuvěřitelných 56 tun českého národního zlata, protože ČNB přestalo „vyhovovat“. Jak se pro server Euro Portál vyjádřila mluvčí národní banky Kateřina Bartůšková:

„Při hodnocení likvidity, bezpečnosti a výnosu zlato přestalo vyhovovat potřebám ČNB“.

Do roku 2005 si ČNB držela zbylých 14 tun zlata, od té doby mizí z trezorů každoročně stovky kilogramů. V případě finanční krize nebo války mohou peníze a další aktiva ztratit svojí hodnotu – jediným mezinárodním platidlem se stává právě zlato.

Zlaté rezervy jsou pojistkou nejen proti finanční krizi, ale hlavně proti válce

Německo se snaží získat svých neuvěřitelných 700 tun svého zlata uloženého ve Spojených státech amerických, v Británii a ve Francii. V listopadu 2011 označil analytický tým belgické KBC, která vlastní tuzemskou ČSOB, zlato jako nehodnotnou a velmi vrtkavou investici vhodnou pouze jako pojistka proti válce, revoluci či pádu měnového systému. Nenabízí ochranu před inflací a má jen velmi malý ekonomický význam. V současné ekonomicky a bezpečnostně nestabilní době se nabízí otázka, kdy bude ČR zlato jako pojistku potřebovat. V případě finančního kolapsu nebo války nebude mít ČR prostředky zajistit obyvatelstvu potraviny a bude tak odkázáno na pomoc zvenčí, což povede k ohromnému zadlužení země.

Tomio Okamura (SPD) zveřejnil další detaily historie českých zlatých rezerv

Největší ránu dostal původní český zlatý poklad za vlády premiéra Josefa Tošovského v letech 1997 a 1998, kdy bylo téměř šest desítek tun zlata prodáno kamsi do Německa. Prodány byly i vzácné zlaté mince sesbírané před sto lety na počátku vzniku Československého státu. Dodnes Česká národní banka (ČNB) tají, komu, kam a za kolik by poklad prodán, takže se jen spekuluje. To, co víme je, že Česká republika svůj díl z drtivé většiny za dnes mizivou hodnotu tehdy vyměnila s Německem za německé dluhopisy. Za úřadování Josefa Tošovského prodala ČNB téměř 56 tun zlata za cenu kolem 300 dolarů za trojskou unci, což tehdy znamenalo výnos 16,4 miliardy korun, který ale mohl být ve skutečnosti o zhruba 27 miliard korun vyšší.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.