Print this page

Čína tvrdě zakročila proti muslimům. Zakázala dlouhé vousy a nošení závojů přes tvář

By  dub 03, 2017

Čínské úřady zakročily proti muslimům v neklidné provincii Sin-ťiang. Zakázaly jim abnormálně dlouhé vousy a nošení závojů na veřejných místech. Dle nového nařízení může být vyhodnoceno jako podezřelé i to, pokud nebudou sledovat státní televizi.

Nové zákony zakazují také čistě náboženské svatby, neposílání dětí do státních škol a nedodržování pravidel plánovaného rodičovství. Podobná omezení platila v Sin-ťiangu již dříve, nyní ale za jejich překročení hrozí právní postihy.

Čína opatření zdůvodňuje bojem proti islámskému extremismu. Organizace na ochranu lidských práv upozorňují, že restrikce mohou naopak posílit sklony k radikalizaci.

Střety mezi Chany (Číňany) a Ujgury si v Sin-ťiangu vyžádaly v posledních letech stovky obětí. Čínské úřady označují Ujgury za separatisty a teroristy.

Oblast Sin-ťiang na západě Číny je bohatá na ropu a zemní plyn. Peking tvrdí, že do ní investoval miliony a že jedná se všemi etnickými skupinami stejně.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.