Print this page

Rusko obvinilo Západ ze snahy zakrýt pravdu o incidentu v Idlibu!

By  dub 23, 2017

Výsledek hlasování výkonné rady OPCW (Organizace pro zákaz chemických zbraní), který odmítl návrh Ruské federace a Íránu na prošetření incidentu v Chan Shajchúnu se prý dal očekávat.

Západ se tím snaží zabránit provedení plného vyšetřování údajného chemiského útoku, sdělil RIA Novosti ředitel odboru nešíření jaderných zbraní a kontroly zbrojení, ruského ministerstva zahraničí Michail Uljanov.

„Abych byl upřímný, čekali jsme právě takový výsledek, vzhledem k tomu, jak se na obnoveném zasedání výkonné rady OPCW chovali naši západní partneři,“ poznamenal.

„Pro nás z toho vyplývá pouze jeden závěr - toto chování západních kolegů se rovnalo přiznání, že chápou, že chemické zbraně Syrie nepoužila a tedy jejich hlavním úkolem je, aby se zabránilo vysoce kvalifikovanému důkladnému vyšetření, protože to může odhalit pravdu jim mimořádně nepříjemnou,“ konstatoval Uljanov.

„Výkonná rada OPCW většinou hlasů odmítla ruský a íránský návrh, který se snažil podkopat práci mise,“ uvedl v sociální síti Twitter zástupce britské delegace.

Zástupce Kanady v OPCW Tim Edwards napsal na Twitteru, že hlasy byly následující: „Pro šest, 21 proti, 13 se zdrželo hlasování.“

Předcházela tomu debata, kde bylo obviněno ruské ministerstvo obrany z "politizace problému", když mluvčí ministerstva Igor Konašenkov zpochybnil dílčí vývody OPCW, že byl "použit sarin nebo podobná látka". Konašenkov poznamenal, že odborníci mají celou řadu otázek na vyhlášení OPCW: pokud byl v Chan Šajchúnu použit sarin, jak může OPCW vysvětlit „poskakování dvojice šarlatánů z "Bílých přileb" v párách sarinu bez ochrany“. A zdůraznil, že jakési „selektivní“ zabíjení sarinem je nesmyslné.

Syrská opozice uvedla, že 4. dubna bylo 80 lidí a 200 zraněných kvůli útoku s použitím chemických zbraní v obci Chan Šajchún v provincii Idlib. Viníkem útoku označila syrské vládní letectvo, které rozhodně popřelo vinu a naopak obvinilo bojovníky a jejich podporovatele. Syrské orgány tvrdily, že nikdy použity chemické zbraně proti civilnímu obyvatelstvu ani teroristům, a celý chemický arzenál země byl vyvezen ze země pod kontrolou OPCW.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.