Print this page

Naučte se rozumět řeči těla

By  kvě 26, 2017

 

Naši raní předchůdci se na této planetě pohybovali již před miliony let a po celé generace přežili ve velmi nebezpečném světě. Podařilo se jim to mimo jiné díky schopnosti vyjádřit své potřeby, emoce, obavy a touhy.

Úžasné je, že toho dosáhli pomocí neverbální komunikace, jako jsou fyziologické změny (zrudnutí v obličeji), gesta (ukazováček), zvuky (chrčení není slovo) a reakce obličeje nebo těla (tázavý nebo vystrašený pohled). Výzkumy ukazují, že pouze 7 % komunikace je sdělováno pomocí slov. 38 % nese tón hlasu a zbývajících 55 % pochází z řeči těla. Její porozumění je důležité pro obchodníky, právníky, policisty, ale i třeba pro hráče pokeru. Například Leo Fernandez je známý svým neomylným čtením neverbálních signálů svých soupeřů.

Zkřížené paže a nohy znamenají odpor vůči vašim nápadům. Zkřížené končetiny představují fyzickou bariéru, která napovídá, že druhá osoba s vámi nesouhlasí. I když se třeba usmívá nebo s vámi normálně konverzuje, řeč těla hovoří jasně. Když odborníci na řeč těla, Gerard Nierenberg a Henry Calero, psali svou společnou knihu, natočili přes 2 000 vyjednávacích procesů. Ani jeden z nich neskončil dohodou, když měl někdo ze zúčastněných zkřížené ruce či nohy. Psychologicky jde o signál emocionálního, mentálního nebo fyzického bloku, který navíc není vědomý. Proto jej lze tak snadno odhalit.

Řeč těla na nás leccos prozradí i při obyčejném úsměvu. Pokud je totiž úsměv myšlen vážně, měly by se u oční objevit vrásky. Pokud tomu tak není, nejde o úsměv upřímný, nýbrž předstíraný a daná osoba něco skrývá. Ostatně, lidé se často usmívají, aby skryli své skutečné myšlenky a pocity. Nyní ale víte, jak na ně.

Pokud někdo kopíruje vaši řeč těla, jde o dobré znamení. Setkali jste se někdy s někým, kdo, kdykoliv jste si dali nohy přes sebe, nebo naopak, udělal totéž? Kopírování řeči těla je nevědomá známka toho, že se konverzace vyvíjí dobře a druhá strana vnímá naše sdělení. Tato informace se vám může hodit například při sjednávání obchodu, protože budete vědět, že protistrana je otevřená vašemu návrhu.

Postoj je také důležitým komunikačním prvkem. Viděli jste někdy někoho, kdo přišel do místnosti, a okamžitě bylo jasné, že tady vede on? Tento efekt také spočívá v řeči těla a často zahrnuje vzpřímený postoj, gestikulaci s dlaněmi otočenými dolů, která obecně dosti zasahuje do prostoru. Mozek si totiž spojuje moc daného jedince s množstvím prostoru, které si pro sebe zabírá. Vzpřímený postoj s rameny dozadu je silová pozice – maximalizuje prostor, který zabíráte. Oproti tomu hrbení se jej minimalizuje, a tím pádem se jevíte jako méně mocní. Držení vzpřímeného postoje vám zajistí respekt i pozornost, ať už jste šéf, nebo ne.

Možná i vám rodiče říkali, že se máte lidem dívat do očí, když s nimi hovoříte. Obecně se soudí, že někdo, kdo lže, má potíž s udržením očního kontaktu. Na druhou stranu, tato informace je tak rozšířená, že jej lidé sdělující nepravdivé informace udržují nepřirozeně dlouho. Oční kontakt trvá obvykle od 2 do 3 sekund. Pokud je to déle, něco není v pořádku.

Zvednuté obočí pak signalizuje určité nepohodlí. K tomu je potřeba jedna ze tří následujících emocí: překvapení, obavy a strach. Zkuste zvednout obočí během pohodového rozhovoru s kamarádem. Vůbec to není lehké, že? Pokud někdo, na koho mluvíte, zvedne obočí a téma samo o sobě nevzbuzuje žádné překvapení, obavy či strach, něco se nejspíše děje.

Posledním signálem, o kterém si řekneme, je přehnané přikyvování. Pokud někomu něco říkáte a on až příliš přikyvuje, mějte se na pozoru. Může to znamenat, že tento člověk má obavu z toho, co si o něm myslíte nebo že má pocit, že pochybujete o jeho schopnosti jednat podle vašich instrukcí.

Komerční sdělení

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.