Print this page

Máte doma Fidget spinner, přečtěte si následující informace. Úřady varují, že dětem mohou vážně ublížit

By  čen 15, 2017

Určitě jste již zaregistrovali současný šílenství kolem hraček „fidget spinner“ – malých trojúhelníků, které rotují ve vašich prstech. Média hlásí, že je po nich ohromný poptávka a ve většině obchodů jsou již vyprodány.

Pokud jste si je ještě nestihli pořídit pro své děti, ani je raději nekupujte. Pokud je již máte, tak je čím dříve vyhoďte.

Jejich testování totiž odhalilo, že mohou být pro děti velmi nebezpečné a ublížit jim.

Objevili v nich extrémně vysoké koncentrace toxických látek. V dětských rukou se tak tyto hračky mění na extrémně nebezpečnou věc.

Co odhalily testy Fidget spinner

Fidget spinnery se vyrábějí v zahraničí, nejčastěji v Číně nebo v zemích, které mají slabé nebo žádné regulace ohledně toxických látek v hračkách pro děti.

Vědci pomocí testů zjistili, že obsahují vysoké množství rtuti a olova1. Některé zdroje uvádějí, že jde až o potenciálně letální koncentrace.

Tento problém se netýká všech Fidget spinnerů, ale pro běžného spotřebitele je nemožné zjistit, které kusy jsou postiženy kontaminací a které ne.

Jelikož jde o nelicencované a neznačkové hračky, může je vyrábět doslova každý (na rozdíl od hraček jako jsou Lego či Barbie, za které odpovídá příslušná značka).

Při testování se zjistilo, že kontaminací je postižena zhruba třetina Fidget spinnerů.

Odborníci zůstali zděšeni

Spotřebitelská aktivistka Tamara Rubin uvádí, že když rozmontovala tyto hračky a podrobila je testu na olovo, ukazatel měřícího přístroje doslova vyletěl mimo stupnici.

Konečně v nich naměřila 334 ppm (části na milion) olova a 155 ppm rtuti v barvě a 2 452 ppm olova a 1 562 ppm rtuti v kovové části.

Výsledky těchto testů zůstali odborníci doslova omráčení. Za hranici bezpečnosti v dětských hračkách se považuje úroveň pod 90 ppm.

Když později Rubin testovala další vzorky Fidget spinner, koncentrace byly dokonce ještě vyšší.

Doporučuje proto rodičům, aby je pro své děti v žádném případě nekupovali a raději si vyrobili vlastní (například z Lego dílků).

Závěr

Jen minulý týden bylo přes 200 000 kusů těchto hraček zadržených úřady Evropské unie, protože nesplňovaly evropské normy.

Proto když budete kupovat dítěti nějakou hračku, vždy se přesvědčte o jejím původu a zda ji vyrobila důvěryhodná společnost, která dodržuje předepsané normy.

Zdroj: 1

Loading...
Teror muslimů v Evropě překračuje všechny meze. Podívejte se, jakého odporného činu se dopustili ve francouzském supermarketu (+ video)

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.