Print this page

Putin udeřil na NATO: Zvyšujete vojenské výdaje. Proti komu se chystáte bojovat?

By  čen 20, 2017

„Jediná možnost je spolupráce ve všech oblastech. A to i v oblasti bezpečnosti,“ reagoval Putin na otázku ohledně vztahů Západu a Ruska.

„Vybuchuje to v Evropě, vybuchuje to v Rusku, vybuchuje to i v Belgii,“ uvedl Putin s tím, že pro něj osobně je terorismus problém číslo jedna.

Na dotaz o členských zemí NATO, pak šéf Kremlu uvedl, že „by si neměly vymýšlet imaginární hrozby z Ruska“ a mluvit o „hybridním válčení“. Podle něj se tyto státy samy straší a vycházejí jen z vymyšlených dat.

Mluvil také o vnitřním rozporu spočívajícího v tom, že NATO plánuje zvýšit obranné výdaje, ale zároveň mluví o zlepšení vztahů s Ruskem. „Je všeobecně známo, že Spojené státy v tuto chvíli vynakládají na armádu - na obranu - větší částku, než je rozpočet všech zemí světa dohromady. A proto velmi dobře chápu prezidenta Spojených států, který chce přehodit část tohoto břemene na své spojence v NATO,“ přiznal šéf Kremlu, podle kterého je takový přístup „pochopitelný a pragmatický".

Zároveň ale připomněl, že se na summitu NATO mluvilo o tom, že NATO chce navázat dobré vztahy s Ruskem. „Na co potom zvyšovat vojenské výdaje? Proti komu se chystáte bojovat? Jsou v tom určité vnitřní rozpory,“ rýpnul si Putin. Dodal, že „to vlastně ale není naše věc".

Otázka financí NATO prý ale Rusy nechává klidnými. „Zajišťujeme si vlastní obranyschopnost a děláme to spolehlivě, s výhledem do budoucna. Jsme si jisti tím, co děláme,“ dodal.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.