Print this page

Rusko potají posunuje své hranice. Je to otevřená okupace, musíte zasáhnout, volá jeho soused

By  čec 12, 2017

Rusko podle Gruzie posouvá své hranice směrem do nitra gruzínského území. S odvoláním na tamní média to uvádí server The Independent. Podle gruzíských lídrů jde o nezákonný akt, volají proto po zásahu Západu.

Rusko v tichosti přesunulo část svých hranic stovky metrů dál do Gruzie, uvádí gruzínské sdělovací prostředky. Vojáci Kremlu údajně přesunuli hraniční cedule stovky metrů dál do obsazeného území v Jižní Osetii. Došlo k tomu minulý týden, před jednáním mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a Donaldem Trumpem na summitu G20.

Bezpečnostní služba Gruzie krok označila za „ilegální“ a dodává, že posun hranice pocítili místní farmáři. „Jedná se o pokračování nezákonného procesu, který porušuje nejen základní práva místních obyvatel, ale přímo poškozuje bezpečnostní situaci,“ tvrdí Gruzie.

Gruzínský prezident Giorgi Margvelašvili řekl, že je tímto pohybem pobouřen a vyzval mezinárodní společenství, aby čin odsoudilo. „Gruzie využije veškeré diplomatické páky, které má k dispozici, aby zastavila plíživou okupaci,“ řekl.

Gruzínská ministryně Ketevan Tsikhelashviliová naopak tvrdí, že nejde o „plíživou okupaci“, ale „velmi otevřený a dynamický proces okupace“. „Tento proces probíhá mezi Ruskem a Gruzií od války v roce 2008,“ řekla. „Děláme vše, abychom dosáhli odstranění všech druhů bariér, cedulí či plotů z ostnatého drátu z území Gruzie, což je výzva nejen pro bezpečnost, ale také to vytváří velmi vážné každodenní problémy pro místní obyvatele, protože mnozí z nich nemají přístup k jejich vlastní půdě.“

Kurt Volker, bývalý americký zástupce při NATO, vyzval Západ, aby se Moskvě postavil. „Rusko je v mnohem slabším postavení, ale podařilo se mu i se slabými kartami v ruce hrát velmi agresivně - protože počítá, že nebudeme reagovat žádným asertivním způsobem,“ cituje jeho slova BBC Radio 4.

Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 se od Gruzie odtrhla Jižní Osetii, malý kousek země na severovýchodě Gruzie. V srpnu 2008 Rusko poslalo do oblasti vojsko, tvrdilo, že tak učinilo, aby ochránilo civilisty v Jižní Osetii před napadením gruzínskými silami.

Gruzie, podporovaná USA a EU, označuje ruské konání za prostý zábor půdy. Po vítězném konfliktu s Gruzií v roce 2008 začalo Rusko upevňovat své pozice. Jako první stát uznalo 26. srpna 2008 nezávislost vojensky obsazené Jižní Osetie na Gruzii. Prakticky celý svět uznání nezávislosti Ruskem odsoudil. Postupně Osetii uznalo také několik dalších zemí jako Nikaragua nebo Venezuela.

Kritici Ruska pak říkají, že válka v Jižní Osetii byla generálka ze strany Ruska pro anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 a podpory separatistických sil na východě ukrajinského regionu Donbas.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.