Print this page

Pravicová skupina si koupila loď a chce napadat plavidla s uprchlíky. Pošleme je zpět do Afriky, vzkazuje

By  čec 15, 2017

Krajně pravicová skupina posílá lodě, které mají útočit na plavidla zachraňující uprchlíky ve Středomoří. Antiislámská skupina má prý v plánu běžence rovnou vracet do Afriky a střežit hranice Evropy.

Skupina Defend Europe, která je napojena na protiimigrační a antiislámskou organizaci Identitarian, zahájila svou akci ve Středomoří. Její lodě mají obtěžovat lodě zachraňující uprchlíky a posílat je „zpátky do Afriky“. Loď s posádkou čítající 25 osob podle deníku The Independent hlídkuje u libyjského pobřeží ve snaze blokovat pátrací a záchranná plavidla humanitárních organizací.

Jen v tomto roce bylo z moře zachráněno a do Itálie dopraveno více než 85.000 uprchlíků a přistěhovalců, z nichž většinu tvoří lidé se zemí subsaharské Afriky. Podle odhadů by jich lodě do konce roku mohly zachránit až 200 tisíc. Další dvě tisícovky běženců se na cestě utopily.

Nevládní organizace a skupiny bojující za lidská práva už vyjádřily nad akcemi této krajně pravicové skupiny velké znepokojení. Pokud prý naplní své cíle a budou záchranářům bránit, hrozí velké ztráty na životech, varují.

Defend Europe se už v květnu neúspěšně pokusila zablokovat člun Lékařů bez hranic. Díky svým akcím skupina od té doby nasbírala pomocí crowdfundingu více než 100 tisíc eur a koupila větší loď. Skupina v prohlášení uvedla, že nová rozsáhlejší mise bude sledovat nevládní organizace a narušovat sítě obchodníků s lidmi tím, že potopí opuštěné čluny, které po sobě zanechávají“.

Skupina podle svých slov také nabídla podporu libyjské pobřežní stráži. Mohla by prý zachraňovat ty, jejichž loď vyslala signál SOS, tyto zachráněné by pak ale vrátila obratem zpět do Afriky. Právě tak prý chtějí členové skupiny strážit hranice Evropy.

Joe Mulhall, vedoucí vědecký pracovník skupiny Hope not Hate, uvedl, že pokud by se jejich mise připletla do cesty při záchranných pracích, byli by životy lidí v ohrožení. Defend Europe podle něj navíc začala vzhledem k rostoucí pozornosti médií bagatelizovat své skutečné cíle. „Defend Europe je výslovně krajně pravicový projekt," uvedl s tím, že Identitarian má za sebou dlouhou historii protimuslimských akcí.

„Posledních několik měsíců tvrdili, že jdou budou lodě neziskovek blokovat. Mluvili o tom naprosto jasně. Změnili svou taktiku, když se o ně začala zajímat média, a nyní říkají, že budou ‚sledovat‘ lodě neziskových organizací a ujistí se, že nevstupují libyjských vod,“ uvedl s tím, že není pochyb o tom, že lodě záchranářů blokovat budou.

Připomněl také prohlášení některých politiků, podle kterých neziskové organizace v podstatě pomáhají pašerákům a zapojují se do obchodu s lidmi, což podle Mulhalla není pravda. Právě podobná slova ale podle něj krajně pravicovým skupinám přidávají na popularitě a díky nim pak skupiny dokáží vybrat velké množství peněz.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.