Print this page

Sýrie obvinila USA a Británii z dodávání jedovatých látek teroristům

By  srp 16, 2017

Jedovaté látky, které byly nalezeny v bojovníky opuštěných skladech se zbraněmi, svědčí o tom, že byly dodány teroristům v Sýrii z USA a Velké Británie, oznámil náměstek ministra zahraničí Sýrie Faisal Mikdad na tiskové konferenci v Damašku.

„Všechny nalezené speciální prostředky jsou ruční granáty a střely ke granátometům, které jsou naplněny dráždivými jedovatými látkami CS a CN (představeny na diapozitivech — red.)… Objevené chemické bojové munice, vyobrazené na diapozitivu, byly vyrobeny společností Federal Laboratories na území USA… A jedovaté látky vyrobily společnosti Cherming Defence UK (Velká Británie) a NonLethal Technologies (USA)," řekl Mikdad.

Podle náměstka ministra byly jedovaté látky objeveny ve skladech bojovníků jak v Aleppo, tak i v osvobozených oblastech ve východním předměstí Damašku. Mikdad poznamenal, že v souladu s paragrafem 5 Konvence o zákazu chemických zbraní, je použití jedovatých látek s dráždivým účinkem povoleno pouze v případě boje s nepokojem, je zakázáno je používat jako prostředky války.

„Je tak možné s jistotou tvrdit, že USA a Velká Británie a také jejich spojenci v regionu porušením Konvence o zákazu chemických zbraní všemožně podporují teroristické organizace, působící na území Sýrie. Dodávají bojovníkům nejen obyčejné zbraně, ale i zakázané jedovaté látky," dodal Mikdad.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.