Print this page

Porošenkův poradce promluvil o nepodařeném útoku ukrajinské armády

By  lis 28, 2017

Poradce ukrajinského prezidenta a ministra obrany Jurij Birjukov okomentoval na Facebooku akce 58. brigády ukrajinské armády, jejíž vojáci se pokusili o útok na pozice Luhanské lidové republiky na hraniční čáře na Donbasu.

„Nebyl to útok. Můžu o tom mluvit pouze nespisovně. Byla to iniciativa velitele roty, který si zřejmě shlédl příliš mnoho reportáží o čistce dvou osad v šedé zóně Svetlodarského oblouku. A začal toužit po slávě. A tak tam polezli. Samotný organizátor zahynul jako první. A zahubil lidi. Nikdo ani nepochopil, proč tam vůbec lezli," napsal Birjukov v odpovědi na komentáře uživatelů.

Mluvčí Lidových milicí LLR Andrej Maročko sdělil 23. listopadu, že se dvě záškodnické skupiny z 15. členů pokusily o provokační útok na pozice domobranců u osady Frunze. Podle údajů Lidových milicí, zahynuli tři ukrajinští vojáci z jedné skupiny při výbuchu miny a dva utrpěli zranění.

Jeden z raněných ležel v zákopu den a noc, pak ho našli domobranci LLR a dopravili do nemocnice v městě Kirovsku. „Jeho spolubojovníci ho tam nechali umírat a jen díky našim vojákům byl hospitalizován a zůstal naživu," vysvětlil Maročko.

Řekl, že ukrajinští vojáci zahájili palbu z velkorážních kulometů a minometů, aby přikryli evakuaci mrtvých a raněných. „Sledovali jsme útok nepřítele a připravili jsme se na odrážení jeho provokace," dodal zástupce obranného úřadu LLR.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.