Print this page

Stovky muslimů v egyptské Káhiře zaútočily na křesťanský kostel

By  pro 25, 2017

Stovky muslimských demonstrantů včera zaútočily v Káhiře na neregistrovaný kostel koptských křesťanů. Jedná se o nejnovější útok na členy koptské menšiny v zemi.

K incidentu došlo po pátečních modlitbách, kdy se demonstranti shromáždili před budovou a zaútočili na ní. Demonstranti skandovali nenávistné slogany a vyzvaly k demolici kostela. Zničili vybavení kostela a zaútočili na shromážděné křesťany, než se na místě objevila bezpečnost a rozehnala je.

Zranění byli dopraveni do blízké nemocnice ale rozsah zranění není znám.

Kostel v Gize na předměstí Káhiry má být státem teprve zoficiálněn, ale k modlitbám zde dochází již 15 let. Diecéza tvrdí, že o schválení budovy požádala podle zákona z roku 2016, který nastolil pravidla pro budování kostelů.

Místní úřady novým kostelům často odmítají vydávat povolení z obavy z protestů muslimských konzervativců. To křesťany nutí své kostely stavět ilegálně, nebo je zřizovat v jiných budovách. Naopak mešity problémům nečelí. Je třeba zdůraznit, že křesťanství je náboženství starší než islám, a v Egyptě bylo dřív než muslimská víra.

Křesťané tvoří 10 procent egyptské populace. Především na jihu země ve venkovských oblastech dochází k občasným výbuchům sektářského násilí.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.