Print this page

EMA potvrdila souvislost mezi vakcínou AstraZeneca a případy trombózy

By  led 01, 2023

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) uznává, že existuje souvislost mezi vakcínou proti koronaviru AstraZeneca... (Foto: Flickr)

Loading...

... a případy trombózy, a zkoumá zákonitosti, uvedl Marco Cavaleri, vedoucí odboru zdravotních hrozeb a strategie očkování agentury. Evropská agentura pro léčivé přípravky

(EMA) uznává, že existuje souvislost mezi vakcínou proti koronaviru AstraZeneca a případy trombózy, a zkoumá zákonitosti, uvedl Marco Cavaleri, vedoucí odboru zdravotních hrozeb a strategie očkování agentury.

„Nyní je stále těžší hovořit o absenci kauzálního vztahu mezi očkováním vakcínou AstraZeneca a velmi vzácnými případy krevních sraženin spojených s nízkým počtem krevních destiček. Je zřejmé, že existuje souvislost,“ uvedl během rozhovoru o případech zaznamenaných v populaci do 55 let, většinou šlo o ženy.

Podle jeho slov práce na posouzení této souvislosti není „ani zdaleka dokončena“.

„Tento týden začneme uvádět několik předběžných definic, ale stěží dojdeme k určení věkových limitů, jak to učinily některé země,“ řekl předseda pracovní skupiny pro koronavirus.

Zdůraznil, že důvody této reakce zůstávají neznámé.

„Stručně řečeno: v příštích několika hodinách řekneme, že existuje souvislost, ale musíme ještě pochopit, jak to probíhá,“ řekl Cavaleri.

V březnu se začaly objevovat informace o nebezpečných komplikacích u některých pacientů očkovaných přípravkem AstraZeneca v EU. Jako první vyhlásilo poplach Rakousko, kde jedné osobě byla po očkování diagnostikována mnohočetná trombóza a zemřela 10 dní po očkování a další osoba byla po očkování hospitalizována s plicní embolií. Po Rakousku začaly přicházet informace o komplikacích i z dalších evropských zemí.

Některé státy EU, včetně Itálie, se rozhodly preventivně pozastavit používání tohoto přípravku. Dne 18. března však evropský regulátor EMA sdělil, že jeho odborníci nepotvrdili, že vakcína AstraZeneca zvyšuje celkové riziko tromboembolických komplikací. Regulační úřad EU potvrdil bezpečnost a účinnost vakcíny AstraZeneca proti koronaviru a prohlásil, že její přednosti a ochrana populace značně převažují nad potenciálními riziky s ní spojenými, a poté Španělsko obnovilo používání vakcíny. Zdroj: 1

Loading...
loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.