Print this page

Nad touto záhadou vědci jen bezmocně krčí rameny. Vznik a a smysl si nedokáží vysvětlit a nechápavě kroutí hlavou

By  srp 28, 2016

Ve Španělsku bude reprodukována jedna z nejzáhadnějších knih na světě. Jedná se o Voynichův rukopis. Kniha, napsaná neznámým písmem v neznámém jazyce byla napsána někdy mezi léty 1404–1438. Kniha je pojmenována po Wilfridovi Michaelu Voynichovi , americkém obchodníkovi polsko-litevského původu, jenž rukopis získal v Itálii v roce 1912.

Rukopis je předmětem zájmu mnoha vědců různých disciplín, především kryptologů. Má souvislost i s českým prostředím, neboť prvními známými vlastníky byli učenci z Prahy, a je dokonce možné, že byl v Praze i sepsán. Stovky vědců strávili celý život tím, že se pokoušeli vysvětlit záhadu této knihy, jejích ručně psaných elegantních stránek, ilustrací podivuhodných rostlin a kreseb odhalených žen. Knize se dokonce přikládaly magické vlastnosti. Kryptografové NSA, pracující s rukopisem v padesátých letech, se přikláněli k názoru, že jde o složitou šifru, využívající polyalfabetickou substituční šifru, které byly v té době oblíbené.

Nyní malé vydavatelství na severu Španělska po deseti letech úsilí získalo povolení pořídit kopie tohoto rukopisu. „Dotýkat se Voynichova rukopisu je něco úžasného,“ říká Juan José García, ředitel nakladatelství Siloe. „Je to kniha obklopená takovou záhadnou aurou, že když ji vidím poprvé, mohu jen těžko popsat své pocity,“ svěřuje se García.

Jeho nakladatelství Siloe se specializuje na publikaci faksimilií starých rukopisů. Práva na reprodukci Voynichova rukopisu zakoupilo za částku, která nebyla zveřejněna. Hodlá vydat 898 výtisků. Faksimile Voynichova rukopisu budou tak věrná, že zachytí i všechny skvrny, díry a natržení v rukopisu. Nakladatelství Siloe chce prodávat každou reprodukci za 7000 až 8000 eur a tvrdí, že si kopii knihy rezervovalo již téměř 300 zájemců.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.