Print this page

Tajemství téměř dvojnásobného zlepšení paměti a zvýšení výkonu mozku. A vše přírodní cestou...

By  říj 16, 2016

Mozek potřebuje správné živiny, aby mohl fungovat efektivně a výkonně. To platí stejně pro paměť, přemýšlení, řešení problémů a celkové logické myšlení. Kde tyto živiny získat? Dnes vám prozradíme 15 potravin, u nichž je prokázáno, že zvyšují mozkovou kapacitu, zlepšují paměť a zvyšují výkon mozku.

A to nejen o nějaká zanedbatelná procenta. Pokud se o svůj mozek budete dobře starat a dodávat mu to, co potřebuje, jeho výkon se dá zlepšit až o úctyhodných 80%.

Samozřejmě, nemusíte konzumovat všechny tyto potraviny najednou. Avšak čím více z nich zakomponujete do svého jídelníčku, tím lépe na tom váš mozek a inteligence bude.

1) Rozmarýn

Zřejmě nejznámější bylinkou na zlepšování mozkových funkcí je rozmarýn. Látky, které se v něm nacházejí, podstatnou měrou zvyšují výkon mozku.

Nemusíte ho ani jen konzumovat. Dokonce stačí, že si k němu budete vonět.

Jednoduše položte rozmarýn na okno v místnosti, kde trávíte čas, nebo použijte vonný olej na masáž. Obvykle se ředí s jiným nosným olejem jako například slunečnicovým, protože je velmi koncentrovaný.

2) Červená řepa

Červená řepa obsahuje látky, které zlepšují průtok krve v těle a tím i v mozku. Lepší prokrvení a okysličený mozek podává i lepší výsledky.

3) Vajíčka

Na zlepšení paměti zařaďte do svých snídaní jedno vajíčko.

Vaječný žloutek obsahuje cholin, který je velmi prospěšný pro zdraví mozku.

4) Ryby

Sardinky, losos, makrela, treska, ančovičky … Tyto ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, které jsou pro správnou funkci mozku nezbytné.

Některé dravé ryby mohou však být znečištěny těžkými kovy, proto je lepší konzumovat ty menší jako jsou sardinky nebo ančovičky.

5) Avokádo

Podobně jako ryby, i avokádo se vyznačuje vysokým obsahem zdravého tuku a jiných látek, které podporují prokrvení a činnost mozku.

6) Borůvky

Toto šťavnaté a chutné ovoce je plné antioxidantů, které chrání mozek před oxidativním stresem a vlivem volných radikálů.

7) Cibule

Jezte denně alespoň trochu čerstvé cibule pro zlepšení vaší paměti.

8) Celozrnné potraviny

Kombinace vlákniny, komplexních sacharidů a omega-3 mastných kyselin činí z celozrnných potravin ideální potravu pro rozvoj mozku.

9) Rajčata

Rajčata obsahují jeden velmi silný antioxidant lykopen, který chrání nervové buňky před poškozením a prospívá i celkovému zdraví.

10) Zelený čaj

Na zlepšení paměti a zvýšení kapacity mozku, pijte denně 2 až 3 šálky čerstvě připraveného zeleného čaje.

Tento druh čaje výrazně podporuje koncentraci a kognitivní funkce, protože zvyšuje elektrické propojení neuronů v mozku.

11) Hořká čokoláda

Hořká čokoláda, tedy taková, která má vysoký podíl kakaa, je bohatá na extrémně prospěšné antioxidanty

Obsahuje také kofein, který zostřuje paměť a zvyšuje míru soustředění se.

12) Zimní dýně

Zimní dýně (zvenku zelená, zevnitř žluto-oranžová) je další super potravinou pro vaši paměť.

Vyznačuje se vysokým podílem vitamínu B12 a kyseliny listové, které chrání nervy před poškozením a podporují funkci mozku.

13) Ořechy

Ořechy jako jsou vlašské, para, pekanové či lískové zlepšují transport kyslíku do mozku a také poskytují několik důležitých živin pro zdravé krevní cévy do mozku.

Kromě toho obsahují i omega-3 mastné kyseliny, které stimulují nervové funkce.

14) Kurkuma

Aktivní látka v kurkumě nazývaná kurkumin dokáže zostřit paměť a zabránit zánětům v mozku či na jiných místech v organismu.

15) Jablka

Jablka jsou sice běžné ovoce, ale zároveň patří mezi nejzdravější potraviny.

Obsahují nejen mnohé vitaminy a minerály, ale také velmi prospěšný pektin a další látky, které mají na nervovou soustavu uklidňující vliv, což umožňuje mozku podávat lepší výkon.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.