Print this page

Internetem se šíří nebezpečný vir se maskuje skrze fotku na Facebooku. Dávejte si dobrý pozor, šíří se i v Česku

By  lis 23, 2016

Na pozoru by se měli mít čeští a slovenští uživatelé sociální sítě Facebook. Prostřednictvím ní, respektive skrze chatovací aplikaci Messenger, se začal šířit nebezpečný virus. Jde o nechvalně známého záškodníka Lockyho, který patří do kategorie tzv. vyděračských virů. Před hrozbou varovala antivirová společnost Eset.

Nezvaný návštěvník se maskuje za fotografii. „Ve skutečnosti jde o vektorový grafický soubor, který uživatele po otevření v prohlížeči Google Chrome přesměruje na stránku připomínající YouTube,“ varoval Pavel Matějíček, manažer technické podpory společnosti Eset.

„Na ní ho vyzve, aby si kvůli přehrání videa nainstaloval rozšíření pro tento prohlížeč. Do jeho zařízení se následně nainstaluje škodlivý kód Nemucod, jehož dalším úkolem je stáhnout do infikovaného počítače ransomware Locky,” konstatoval Matějíček.

Kyberzločinci se pak zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Výkupné neplatit!

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.