Print this page

Událost, která vstoupí do dějin. Američtí veteráni se omluvili indiánům v Dakotě

By  pro 08, 2016

Omluva má mimořádnou symboliku - a když se omlouvá někdo, kdo inkriminované události přímo nezpůsobil, jde o mimořádnou událost. Právě taková omluva se odehrála v indiánské rezervaci Standing Rock ležící v amerických státech Severní a Jižní Dakota.

Skupina veteránů americké armády v čele Wesem Clarkem mladším, synem někdejšího velitele NATO, poklekli před vůdce indiánských kmenů a požádali o odpuštění. Clark u toho zopakoval výčet zločinů napáchaných během mnoha let "také jednotkami, k nimž někteří z nás patří".

"Přišli jsme, bojovali s vámi, vzali jsme vám vaši zem. Podepisovali jsme dohody a vzápětí je porušovali," prohlásil a dále zmiňuje hmotné statky, o něž Indiáni přišli (nerostné bohatství), ale i zničené kulturní dědictví (jazyky) a rodiny ("vzali jsme vám vaše děti"). Indiánští vůdci omluvu během ceremonie přijali a vyzvali k všeobecnému smíření.

Zdroj: 1

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.