Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Dejte si dobrý pozor. Účtenky z EET toxickou látku, která vás i vaše dítě ohrozí na vašem zdraví

By  úno 11, 2017

Elektronická evidence tržeb vynucující vydávání pokladních účtenek a jejich následné uchovávání mohou u zákazníků vyvolat negativní zdravotní následky.

Důvodem je látka Bisfenol A obsažená v účtenkovém termopapíru. Ke zvýšení rizika zdravotních dopadů může dojít po spuštění tzv. účtenkové loterie, která spotřebitele bude motivovat k co největšímu odebírání účtenek a jejich dalšímu uchovávání s vidinou případné výhry v této státem pořádané loterii.

Povinné vydávání, respektive odebírání pokladních účtenek přitom byl jedním z cílů zavádění systému elektronické evidence tržeb.

Podle iniciátorů projektu Avocados je v pokladních účtenkách obsažen Bisfenol A, což je syntetický estrogen, který lidskému organismu škodí i v malých dávkách. Projekt se odvolává se na množství mezinárodních studií dokazujících negativní důsledky pro všechny ty, kdo s Bisfenolem A přicházejí do styku.

Zmiňovány jsou například ohrožování vývoje miminek a dětí, riziko rakoviny s tím, že Bisfenol A zvyšuje odolnost vůči chemoterapii a snižuje tak pacientovu šanci na úspěšnou léčbu.

Jako další možné dopady působení Bisfenolu na lidský organismus uvádějí i vyšší výskyt kardiovaskulárních onemocnění či cukrovku.

Na problém s Bisfenolem obsaženým v termopapíru pokladních účtenek nedávno upozornila také Strana zelených.

Autoři projektu Avocados dlouhodobě (dávno před iniciováním systému EET) varují před odebíráním pokladních účtenek a nabádají obyvatele k jejich odmítání – nikoliv snad z politických či z ekonomických příčin, ale výhradně ze zdravotních důvodů.

Specificky pak varují před tím, aby se pokladní účtenky dostávaly do rukou dětem. V zájmu vlastního zdraví by si prý lidé po každém kontaktu s pokladními účtenkami měli důkladně umývat ruce.

Autoři také odrazují obyvatele od recyklace účtenek v obavě, že by zbytky v nich obsaženého Bisfenolu kontaminovaly recyklovaný papír…

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.