Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Tak jsme si na horách koupili Babišův párek za 65 korun a řekli si o účtenku k EET. Pak to přišlo

By  bře 18, 2017

Redaktor KrajskýchListů.cz v rámci návštěvy nového sportovního areálu ve Vrchlabí vyrazil i do několik kilometrů vzdálených Krkonoš. Tam se pod sjezdovkou rozhodl ochutnat místní specialitu, párek v křupavé housce. Příběh, který je jako vystřižený ze sci-fi filmu, se opravdu stal.

Od půlnoci na prvního března se rozjela druhá vlna elektronické evidence tržeb, která zahrnuje sto deset tisíc obchodníků. Evidovány jsou veškeré tržby všech maloobchodních prodejen, supermarketů, večerek i trafik, řezníků, bazarů či e-shopů. Tedy ne všech – někteří se raději rozhodli své podnikání ukončit. Zhruba třetina obchodníků podle MF Dnes spustila EET již dříve. Týká se to zejména velkých supermarketů a řetězců prodejen. Podle jejich zástupců nutnost evidence nepatrně zpomaluje transakce, zhruba o vteřinu, ale není to nic zásadního. „Úkony EET probíhají většinou paralelně s vrácením drobných,“ uvedl kupříkladu Richard Procházka ze společnosti Lagardere Travel Retail, provozující řetězec trafik.

Předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev, provozujícího řetězec venkovských samoobsluh COOP, pak deníku popsal, že od některých dodavatelů slyšel, že malé samostatné prodejny a večerky často mají dvě kasy, z nichž je na EET připojena jen jedna, aby mohly evidovat jen část tržeb. Staré babičky, které nakupují ve venkovských obchodech, si podle něj nejsou schopny všimnout, že dostaly účtenku bez kódu na EET.

Čímž jsme se dostali k jádru věci. Náš redaktor se opravdu vydal pod sjezdovku, kde na něj už z dálky svítil nápis Parky´s. Zřejmě pojízdný stánek byl obklopen několika lidmi. Z nápisů na něm bylo ovšem patrné, že se jedná o Kostelecké uzeniny, které, jak známo, patří Babišovu Agrofertu (v roce 2007 Agrofert vykoupil akcie akcionářů a firmu zcela ovládl. V roce 2010 proběhla fúze s Maso Planá, zároveň byl ukončen drůbežářský provoz, který byl převeden pod Vodňanské kuře, a propuštěno bylo 300 lidí. V roce 2010 zaměstnávala téměř 2000 pracovníků.)

Tudíž jsme si chvíli počkali a požádali o párek v housce. Není toho moc, co byste si měli představit. Jeden párek, kečup a jedna houska. Cena? Skutečně lidová: pětašedesát korun. Jelikož jsme byli zvědaví, jak Babišovy společnosti (případně ti, kteří jsou jejich odběratelé) dodržují pravidla, s párkem jsme požádali o účtenku. Obsluha ovšem uvedla, že děkuje, a hned oslovila dalšího čekajícího. Nedostali jsme nic. Párek v housce jsme jedli u stolečku před stánkem, kde jsme se mohli přesvědčit, že účtenku nedostal nikdo.

„Co mi na tom vadí, je ten cejch. Cejch vlastně potenciálního zloděje. Jak pan Babiš řekl ‚všeci kradnů, proto je třeba toto zavéct‘, a já bych chtěl panu Babišovi říct, že já nekradu a já vydávám stvrzenky od samého začátku mého podnikání, dávno předtím, než pan Babiš zavedl tuhletu šílenou šmírovací věc... Člověk, který je podezřelý z kdečeho, tady ocejchuje vlastně jednu skupinu obyvatel,“ konstatoval někdejší redaktor ČT Adam Komers, který se dnes živí prodejem vína.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.