Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Přijměte uprchlíky, nebo odejděte z EU. Brusel si chce došlápnout na rebely ze střední Evropy

By  dub 05, 2017

Německo, Francie a 21 dalších zemí budou po Maďarsku a Polsku požadovat, aby přijaly migranty v rámci systému kvót. Pokud to odmítnou, měly by tyto státy z Evropské unie odejít. Informuje o tom server deníku The Times.

Obě země prozatím odolávají naléhání Bruselu, který chce, aby Varšava a Budapešť přijaly uprchlíky, kteří v současné době pobývají v Itálii a Řecku. Veřejné mínění v Maďarsku a Polsku je také silně proti požadavku přijímat tisíce přistěhovalců pocházejících z mimoevropských kultur.

Polská konzervativní vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) v roce 2015 vyhrála částečně kvůli hněvu voličů nad tím, že předchozí kabinet souhlasil s přijetím přistěhovalců v rámci systému kvót. Varšava ignoruje kritiku Evropské komise a minulý měsíc se dokonce pokusila vetovat Donalda Tuska, bývalého polského premiéra, při jeho znovujmenování na post předsedy Evropské rady.

Maďarský premiér Viktor Orbán patří k hlasitým oponentům systému od samého počátku. Tvrdí, že snaha EU nutit členské země, aby přijaly povinné kvóty migrantů, je nezákonná a že by tento krok přispěl k „šíření terorismu v Evropě“.

Jak se ale zdá, většině států Unie dochází trpělivost. Podle The Times tak dají oběma zemím ultimátum – buď uprchlíky přijmou, nebo budou muset odejít z EU. Zdroj deníku doslova řekl: „Budou muset učinit volbu: Jsou v evropském systému, nebo ne? Nemůžete vydírat Evropskou unii, jednota má svou cenu.“

Soudní dvůr Evropské unie by měl maďarskou a slovenskou stížnost na způsob prosazení migračních kvót probírat 10. května. Rozhodnutí by mohlo padnout do konce tohoto roku, všeobecně se očekává, že bude ve prospěch systému.

„Jsme přesvědčeni, že Evropský soudní dvůr potvrdí platnost systému,“ uvedl zdroj pro The Times. „Pak se musí řídit rozhodnutím. Pokud tomu tak nebude, pak budou čelit následkům, finančním i politickým. Není možné, aby byly jednou nohou uvnitř a jednou nohou venku. Budeme na toto téma vést velmi těžké rozhovory“.

Slovensko u soudu napadlo usnesení ministrů vnitra členských zemí EU ze září 2015, na jehož základě má být podle kvót přerozděleno 120.000 uprchlíků. Pro žalobu k unijnímu soudu ohledně kvót se rozhodlo také Maďarsko.

V prosinci, s odkazem na politiku importu velkého množství lidí ze třetího světa, Orbán prohlásil, že Maďarsko a další země ve střední Evropě „měly možnost učit se z chyb západní Evropy“. „Maďarsko je stabilní ostrov v turbulentním západním světě, protože jsme se lidí ptali na jejich názor, a bráníme zemi proti nelegálnímu přistěhovalectví.“

Program, k jehož splnění stále intenzivněji členské země vyzývá Evropská komise, zatím není příliš úspěšný, do jiných zemí byla z Itálie a Řecka přesunuta přibližně desetina dohodnutých počtů. Zástupci komise začínají naznačovat možnost otevření právního postupu vůči státům, které dohodnuté kroky neplní.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.