Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Zuckerberg žaluje stovky havajských rodin, aby je donutil prodat půdu

By  dub 24, 2017

Honolulský deník Star Advertiser přišel ve středu se zprávou, že Mark Zuckerberg žaluje mnoho původních havajských obyvatel s cílem přimět je, aby mu prodaly své pozemky, a on tak mohl více izolovat svůj současný 700akrový pozemek, který na Havaji vlastní.

Dle deníku patří zhruba desítka malých parcel na ostrově Kauai v hodnotě 100 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč), kde spoluzakladatel sociální sítě Facebook vlastní svůj pozemek, havajským občanům, kteří je získali díky zákonu Kualena, který byl uveden do legislativy v roce 1850.

Tito majitelé pozemků tak mohou procházet územím, které patří Zuckerbergovi. Nicméně miliardář údajně podal žaloby proti několika stům lidí v naději, že své parcely prodají ve veřejné aukci.

Vymáhání prodeje pozemků právní cestou není na Havaji nijak neobvyklé, avšak pro původní havajskou komunitu představuje problém, protože se z většiny jedná o pozemky, které se dědí z generace na generaci, a Havajci k nim mají určité pouto.

Ve zprávě deníku Star Advertiser dále stálo, že Zuckerberg údajně žaluje několik set lidí prostřednictvím několika společností, které řídí. Někteří z těchto lidí, kteří zdědili či vlastnili určitý podíl z pozemků, jsou již po smrti.

Často se stává, že pozemky získané prostřednictvím zákona Kualena jsou předávány jedním dědicem dalšímu bez jakékoli dokumentace, a je tak obtížné vystopovat, kdo je skutečně právoplatným vlastníkem.

Dle deníku podaly 30. prosince tři z Zuckerbergových subjektů, Pilaa International LLC, Northshore Kalo LLC a High Flyer LLC, na ostrově Kauai celkem 8 žalob.

Keoni Shultz, Zuckerbergův partner z honolulské firmy, která ho zastupuje, řekl, že velké havajské pozemky často zahrnují menší kousky území, jejichž vlastnictví není známé. Někteří spoluvlastníci dokonce ani nevědí, že jim patří část pozemku.

Schultz dále uvedl, že takové žaloby „jsou součástí standardního a předepsaného procesu k určení všech potenciálních spoluvlastníků, ke stanovení vlastnictví a k zajištění toho, že pokud existují další spolumajitelé, obdrží každý z nich odpovídající hodnotu za svůj vlastnický podíl“.

Jedna z obžalovaných osob je například známá pouze jako Oma, protože dle starých havajských zvyků lidé nemají příjmení.

Podobné aukce, které se v minulosti odehrály, vedly k prodejům pod tržní hodnotou, nicméně dle deníku Star Adviser někteří lidé zapojeni do tohoto procesu věří, že miliardář jim za pozemky nabídne odpovídající částku.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.