Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Šťouráte se v nose a pojídáte holuby? Odporný zlozvyk? Ne, přináší celou řadu zdravotních výhod, zjistila studie

By  dub 26, 2017

Určitě jste to někdy viděli – a dokonce to možná i sami občas děláte. Lidé se prostě někdy prstem šťourají v nose a pak tento svůj nález strčí do pusy. I když je to hodně nechutné, není to vzácné chování. Nejčastěji ho vidíme třeba u dětí. Podle studie bychom to děti odnaučovat rozhodně neměli, dokonce bychom prý sami měli jíst své holuby...

Většina lidí by se jistě shodla, že šťourání v nose neschvaluje. A jedení nalezených holubů už vůbec ne. Přesto nejde o neobvyklý zlozvyk, který si s sebou často neseme z dětství. Někteří z nás jej možná tajně v soukromí provozují dodnes. Podle nové studie bychom měli jíst naše holuby všichni a měli bychom k tomu povzbuzovat i naše děti.

Důvodem je to, že holuby z nosu mají řadu příznivých účinků na zdraví - a to může být velmi důležité pro rostoucí děti. Studie, o které informuje server The Independent, zjistila, že hlen obsahuje slinné muciny, které tvoří v ústní dutině bariéru bránící zuby proti bakteriím způsobujícím zubní kaz.

Mucin je označení pro velkou skupinu glykoproteinů. Ve velkých koncentracích se nacházejí na sliznicích a ve slinách. Tvoří též hlen (mukus). Muciny jsou dále obsažené ve slinách, kde usnadňují polykání a chrání ústa před poškozením.

Výzkumníci nyní hledají způsob, jak vytvořit syntetický hlen, který by mohl být přidáván do žvýkaček nebo zubní pasty, aby přinášel stejné výhody. A co víc, podle studie by tento hlen mohl lidi chránit před infekcí dýchacích cest, žaludečními vředy a HIV, píše deník.

Rakouský plicní specialista profesor Friedrich Bischinger věří, že lidé, kteří se šťourají v nose a jedí holuby, jsou zdravější, šťastnější a pravděpodobně lépe „sladění“ se svým tělem než ostatní.

„A jíst suché zbytky, které vytáhnete, je skvělý způsob, jak posílit imunitní systém těla. Z lékařského hlediska to dává velký smysl a je to naprosto přirozené,“ řekl. „Z hlediska imunitního systému je nos je filtr, ve kterém se shromažďuje velké množství bakterií, a když se tato směs dostane do střeva, funguje stejně jako lék.“

Věří proto, že bychom se měli zbavit se sociálního stigmatu kolem šťourání v nose, a říká, že rodiče by ve skutečnosti měli podporovat své děti, aby to také dělaly.

A to navzdory předchozím zprávám a doporučením lékařů, kteří varovali, že šťourání v nose může mít za následek krvácení a šíření choroboplodných zárodků.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.