Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Modrá velryba stále hit internetu: Chovanec se vzteká, policie zdatně mlží… Mezitím si další dívka pořezala zápěstí

By  dub 28, 2017

Sebevražedná hra Modrá velryba stále budí vášně, a to existují vážné pochyby o její existenci. Třináctiletá Michaela ale žádné smrtící úkoly nepotřebovala. Z příběhu téhle dívky, která volala o pomoc tím, že si ublížila, budete v šoku. Podle článku MF Dnes udělá podobný čin, jako tato nebohá dívka, až 500 českých dětí.

MF Dnes přišla s dalším článkem vypovídajícím o smutné sebevraždě teenagerky. Michaela byla podle svědků celé týdny smutná, ale na nic si prý nestěžovala a bohužel se o svých problémech ani nikomu nesvěřila. Pak to všechno vzalo rychlý spád. Dívka si totiž rozřezala zápěstí. To přimělo rodiče k tomu, aby si s ní otevřeně promluvili. MF Dnes dále uvádí, že dívka se jim k jejich překvapení vyzpovídala. Popisovala jim, že má velké komplexy kvůli své tloušťce, že se jí děti ve škole posmívají.

Rodiče neváhali a ihned jí vzali k psychologovi. V MF Dnes se dále píše: „A jeho verdikt? Dcera je typickým příkladem dítěte, které podlehlo novému fenoménu – sebepoškozování. Takových případů jsou v posledních letech stovky a je jedno, jestli se mluví o hře Modrá velryba či nikoliv.“ V článku o své dceři promluvila i matka: „Dobře se učila, neříkala ani slovo, že by se jí nechtělo do školy. Nenapadlo by nás, že má starosti. Ani to, že by za námi nepřišla, neřekla to na rovinu. Sama ale nevěděla, jak to říct, a tímto chtěla na své problémy upozornit,“ vysvětluje.

V psychiatrických léčebnách ročně skončí kolem 400 dětí, které trpí syndromem sebepoškozování. Obvykle se jedná o případy pořezání se sklem či žiletkou. Často ale také spolykají nějaké prášky, popálí se cigaretou, vytrhávají si vlasy a v některých případech i polykají nejrůznější předměty. Zakladatel linky důvěry, psycholog Rostislav Nesnídal, MF Dnes řekl: „Teď se to dá svádět na hru Modrá velryba, nicméně u dětí funguje nápodoba a ve většině případů je to protest či upozornění na jiné závažné problémy tímto iracionálním řešením. Objevuje se periodicky, když se o něm začne mluvit.“

Dívky se chytily za ruce a nechaly se přejet vlakem

Nějaké psychické trauma stálo s největší pravděpodobností i za nedávnou tragickou sebevraždou dvou šestnáctiletých dívek v Neratovicích – společně se nechaly přejet vlakem. V MF Dnes se dočteme: „Veronika a Růženka byly poslední rok největší kamarádky. Šestnáctiletá Veronika se přistěhovala do středních Čech z Brna za babičkou, stejně stará Růženka odsud pocházela. Až na pár hádek na sociální síti Facebook spolu výborně vycházely a neměly žádné problémy.“

Podle svědků se prý Růženka ještě před třemi týdny vydala do neratovické základní školy, kterou dříve navštěvovala. Ředitelka školy Miloslava Lamačová k tomu dodává: „Měli jsme právě ředitelský den. Scházejí se tu absolventi školy, aby navštívili své bývalé učitele. Růženka přišla také s dalšími dívkami. Byla veselá a usměvavá.“ Právě kvůli tomu, že byla pořád tak veselá, by něco takového nikoho vůbec nenapadlo. Podle třídní učitelky to byla úplně bezproblémová žákyně. Zdání někdy klame...

I přes prověřené informace o hoaxu, Policie ČR stále vyšetřuje, jestli se dívky nestaly obětí sebevražedné hry Modrá velryba. Za vším ale spíš budou psychické problémy jedné z dívek – Veroniky. Ta totiž měla špatný vztah s rodiči a utekla od nich do středních Čech k babičce. „Ani se tu o té hře mezi dětmi nemluví. Neřešili to s dětmi ani učitelé, protože znáte to, jak to je v Obecné škole – zdůrazníte to, co děti nemají dělat, a ony to zkusí. Proto jsme s nimi o tom vůbec nemluvili,“ vysvětluje ředitelka neratovické základní školy Lamačová.

Je Modrá velryba skutečně hrozba?

S tímto fenoménem to nebude tak žhavé. Bezpečností experti už uvedli, že se jedná o prachsprostý výmysl a nic takového neexistuje. Zprávy o hře jako první zveřejnil ruský deník Novaja Gazeta. Po kritických hlasech odborné veřejnosti ale musel na svých stránkách uveřejnit omluvu, že v daném článku uvedl neověřené informace.

Zprávu přejala hlavně česká a slovenská média. Podle expertů jednala Policie ČR ukvapeně a žádnou tiskovou zprávu s varováním před Modrou velrybou vydávat neměla. Tématu sebevraždy a úkoly byl pak najednou plný celý internet. Například expert na internetovou bezpečnost webu Seznam.cz Martin Kožíšek tvrdí, že počty hledání informací o Modré velrybě narostly z jednotek na tisíce během jediného dne, kdy se o hře začalo mluvit. „V posledních dnech jsme zaznamenali počet hledání převyšující i několik desítek tisíc,“ uvedl pro server Lidovky.cz Kožíšek. Nic už ale nevrátí zpět tiskovou zprávu, kterou Policie ČR před sebevražednou hrou Modrá velryba varovala veřejnost. „Po zveřejnění zprávy jsme obdrželi několik desítek poznatků k této hře. Je to výsledek toho, že rodiče, pedagogové a vrstevníci se začali více zajímat o negativní jevy spojené se sociálními sítěmi,“ tvrdí pro MF Dnes mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Redaktoři MF Dnes zjistili, že se na policii skutečně někteří rodiče pořezaných dětí obrátili. „V jednom případě dokonce na krvavé rány na předloktí dítěte upozornil trenér ze sportovního kroužku, který si při převlékání dětí všiml jizev,“ píše se v článku. „Komunity, které jsou postaveny na bázi modrých velryb, jsou samozřejmě nežádoucí, nicméně největší skupiny zaměřené na tento fenomén jsou již v současnosti zablokovány,“ uvedl vedoucí projektu E-bezpečí z Univerzity Palackého v Olomouci Kamil Kopecký. Podle expertů je pak největším nebezpečím právě popularizace neexistující hry díky médiím, tak pak zbytečně rozsévají paniku ve společnosti.

A co ten ministr Chovanec?

Policie před modrou velrybou nedávno zcela vážně varovala. Experti prakticky okamžitě namítli, že policie šíří smyšlenou či mírněji řečeno, velmi pochybnou zprávu, která v důsledku může vést právě ke „zhmotnění“ celého fenoménu, což by ovšem v řadách policie mohlo vyvolat personální dopady. Fakticky by to znamenalo, že policie coby státní složka zodpovědná za bezpečnost občanů tuto bezpečnost sama ohrozila.

Ministr vnitra Milan Chovanec proto od policistů žádá vysvětlení. V nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT jim dal na vypracování zprávy o „Modré velrybě“ týden. Ten nyní běží. „Neumím si představit, že by policie naletěla na přetisk článku z ruských novin. Pokud to je pravda, musí policejní prezident vyvodit zodpovědnost vůči konkrétním osobám, toto se nemůže dít,“ sdělil v ČT Chovanec.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.