Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Sobotka má nového našeptávače nesmyslů. Pán Bůh s námi! To je dvojka za všechny prachy!

By  dub 30, 2017

Sobotka si vybral za šéfa týmu svých poradců Vladimíra Špidlu. Tento bývalý předseda vlády, předseda ČSSD a dlouhodobý eurokomisař se za celou svou politickou kariéru zviditelnil snad jen svým výrokem, že „zdroje jsou“!

Dnes ovšem radí premiérovi a o své názory, které pak Sobotkovi ve Strakovce našeptává, se v minulých dnech podělil v rozhovoru na serveru info.cz.

Není to tak dlouho, co Sobotka přišel s návrhem na progresivní zdanění „bohatých“. V médiích se hodně spekulovalo, že autorem té sociálně-demokratické pitomosti o progresívním zdanění, je právě šéf poradců. To však Špidla skromně popírá s tím, že to je prostě součást obecného uvažování sociální demokracie! Současně však přiznává, že je přesvědčivým zastáncem tohoto způsobu danění. A argumentuje opravdu zajímavým způsobem.

Podle něj se ve společnosti vytvářejí vrstvy, které prý žijí zcela nesouměřitelné životy. Společnost se tak fragmentuje a není schopna řešit výzvy, které před ní jsou. Jaké konkrétní výzvy to jsou, kromě naplnění dávného snu sociálních demokratů o co největší míře státního přerozdělování peněz, cudně zamlčel.

Nicméně podle Špidly je něco v nepořádku. A hned uvádí příklad. Jestliže prý před třiceti lety byl plat manažera asi 15krát větší než dělníka v jeho fabrice a dnes jsou platy manažerů vyšší 500krát až 1000krát, je třeba s tím něco dělat. A to něco je právě progresívní zdanění!

Musíme přiznat, že podle nás je také něco v nepořádku. Především však v hlavě pana expremiéra! Aniž bychom zkoumali, jaký konkrétní plat má dělník v ČKD, brněnské Zbrojovce nebo třeba v Metrostavu, vyjděme ze zákonné minimální mzdy. Ta je od ledna 2017 stanovena na 11 tisíc měsíčně. Menší mzdu by žádný dělník u nás neměl dostat!

Podle Špidly mají manažeři 500 až 1000 krát více! Vezmeme-li si k ruce kalkulačku, pak vcelku snadno zjistíme, že se premiérův vrchní poradce domnívá, že u nás manažeři berou nejméně 5,5 až 11 milionů měsíčně! I když uznáváme, že platy manažerů, zejména pak u státních podniků dosahují mnohdy nemravné výše, tak by nás opravdu zajímalo, jak takovým počtům Špidla dospěl?!

Dalo by se nad takovou pitomostí mávnout rukou, kdyby ovšem Špidla nenašeptával podobné nesmysly premiérovi této země a ten pak podle nich nechtěl nastavovat „spravedlivou“ daňovou politiku!

Tak snad bude tenhle bývalý premiér radit současnému premiérovi jen do podzimních voleb. Pak ať se, doufejme oba bývalí premiéři, radí někde v koutě Lidového domu o čem chtějí!

1

1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.