Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Po prohlášení Putina v Paříži vypukla v Kyjevě hysterie

By  kvě 31, 2017

Včerejší tisková konferenci ruského prezidenta Vladimira Putina a prezidenta Francie Emmanuela Macrona v Paříži vyvolala nervózní reakci v Kyjevě, konstatoval pobaveně ruský tisk.

Okolí prezidenta Petro Porošenka uvidělo v prohlášení ruského prezidenta hrozbu návratu Kyjeva do Ruska, napsal portál eadaily.com.

Důvodem se stala připomínka Putina, že francouzská královna byla dcera vládce Kyjevské Rusi Jaroslava Moudrého. „Historie rusko-francouzských vztahů má hluboké kořeny. Osvícená francouzská veřejnost ví o ruské Anně, královně Francie. Nejmladší dcera našeho velkého knížete Jaroslava Moudrého byla manželkou Jindřicha I. a významně přispěla k rozvoji Francie, a je jednou ze zakladatelek alespoň dvou evropských dynastií: Bourbonů a Valoisanů, z nichž jedna dosud stále vládne ve Španělsku,“ řekl Putin.

Oficiální protest z Ukrajiny si pospíšila oznámit náměstkyně předsedy Nejvyšší rady Irina Geraščenková. „Jaroslav Moudrý - ruský kníže, a Anna Jaroslavna - ruská princezna ... A pak je Kyjev ruské město, stejně jako Krym je ruská otčina? Komu je to určeno?“ rozčíleně uvedla Geraščenková. I další ukrajinští činitelé se rozčílili, že jim Putin "ukradl" Annu.

Zdá se, že Putinova jedna připomínka historických faktů ohrozila celou strukturu režimu v Kyjeva - nějaký čas na Ukrajině zcela vážně argumentují, že Kyjevská Rus nemá žádnou souvislost se současným Ruskem, doplnil ruský portál.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.