Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Neznámý český vojevůdce jenž porazil muslimy při obléhání Vídně roku 1683...

By  čen 09, 2017

K nemnohým výtečníkům, jimiž se národ český může honositi v nejsmutnější době dějin svých (od polovice 17. až do polovice 18. věku), řadí se důstojně Kašpar Zdeněk hrabě Kaplíř, jehož zásluh si vrstevníci vysoce vážili, jenž však u nešetrného potomstva upadl skoro v úplné, ač nezasloužené zapomenutí.

Pokládajíce obnovení památky slavného toho obránce Vídně proti Turkům za vlasteneckou povinnost, chceme se pokusiti o částečné plnění její následujícím životopisným nástinem, který snad jiné badatele na hraběte Kaplíře upozorní a k dalšímu bádání povzbudí. Hrabě Kašpar Zdeněk Kaplíř pocházel ze starožitného a rozšířeného rytířského rodu českého.

Dne 13. srpna byl k hraběti Kaplíři povolán Jiří František Kolčický, rodák Samborský (současníci jej nazývají rácem, Ræitz), bývalý tlumočník východní společnosti, potom měšťan v Leopoldově a člen svobodné setniny Frankovy (jenž napotom popis své cesty vydal tiskem), a vyzván, aby donesl listy k vévodovi lothrinskému za přiměřenou odměnu.81 Obdržev listy a průvodní list od hraběte Kaplíře v noci odcházel Kolčický, jenž prý slavnějšího jména dosáhl, než Marcus Curtius v Římě a Kodros v Athénách.

Prospěvujíce Kolčický a Michailovič turecké písničky a sbírajíce hrozně i jiné ovoce dostali se ke stanu tureckého hodnostáře, který je vyčastoval kávou. Z ostrova stromovím porostlého naproti Kahlenbergerdörflu stříleno na naše posly, za Turky přestrojené; když ale tvrdili, že jsou z Vídně vysláni, tázal se jich rychtář Nussdorfský jakožto hlava uprchlíků na ostrově skrytých, mají-li cos písemného, načež Kolčický ukázal jemu průvodní list od hraběte Kaplíře udělený. Nyní byli radostně uvítání, hostěni a s velikou poctou přijati i propuštění.

Ve své relaci zpravoval tehdáž hrabě Kaplíř vévodu lothrinského o tom, co se po nějaký čas bylo přihodilo. Právem se obával hrabě Kaplíř o hradní ravelín, ježto prý nebylo po ruce podkopníků, kteří by minérům tureckým mohli čeliti; mimo to byla zásoba granátů nevyhnutelně potřebných již větším dílem vypálena. Dne 14. srpna přiděleny pluky a branné měšťanstvo jednotlivým lékárnám dekretem tajného sboru deputovaných.

Dne 17. srpna předčítal hrabě Kaplíř městskému syndiku Hockovi blahou, Kolčickým toho dne přinesenou zprávu o blízké posile (sukursu) i o porážce Tökölyho; noviny tyto útěchu přinášející sděleny též generálnímu vikáři Janu Křtiteli Mayrovi s doložením, aby Pánu Bohu díky vzdány byly i aby kazatelé z kazatelen lid napomenuli k díků činění a vyzvali jej, aby pokračoval v obraně a modlil se za šťastný postup (progres).

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.