Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Ženám se líbí, když je sexuálně obtěžujeme, myslí si muži z Afriky a Středního východu

By  čen 24, 2017

Nic není tak lichotivé a vzrušující, než být sexuálně obtěžována. Ženy nemají nic raději, než když na ně z auta zapíská muž, nebo když je někdo v noci sleduje domů. Alespoň to si podle nového průzkumu OSN myslí velká část mužů.

Nová studie pro organizaci UN Women, která představuje specializovaný orgán OSN pro genderovou rovnost a posílení postavení žen, byla provedena skupinou Promundo.

Výzkumníci oslovili téměř 5 tisíc mužů ve věku 18 až 59 let ze čtyř zemí Středního východu a severní Afriky. Konkrétně šlo o Egypt, Maroko, Libanon a Palestinu.

Asi 31% (v Libanonu) až 64% (v Egyptě) mužů se přiznalo k obtěžování žen ve veřejných prostorách. Většina z nich však tvrdí, že to dělá pouze z „legrace“. Účastníci se přiznali, že provádí vše od svlékání žen očima, přes hvízdání, až po osahávání a znásilnění.

V každé zemi se muži mnohem častěji než ženy domnívají, že „ženy mají rády pozornost“, když je muži obtěžují. Asi 71% Maročanů říká, že ženy jsou rády sexuální obtěžovány, to stejné si myslí 43% mužů v Egyptě.

Ještě znepokojivější podle zprávy je, že většina lidí napříč všemi sledovanými zeměmi stále věří, že ženy částečně nesou vinu za to, že jsou obtěžovány. Téměř dvě třetiny mužů v Palestině a 74% mužů v Egyptě říká, že ženy, které jsou oblečené provokativně, si zaslouží být provokovány.

Výzkumníci v Promundo věří, že tyto postoje a chování se nevyskytují jen na Blízkém východě. „Víme, že obtěžování na ulici je problémem na celém světě,“ vysvětluje Brian Heilman, výzkumný pracovník, který se na zprávě podílel.

Tato zpráva je také první, která v takovém detailu zkoumá obtěžování žen na ulicích z mužského pohledu. „Víme toho hodně o ženách a dívkách, ale relativně málo o mužích a chlapcích pokud jde o obtěžování,“ říká spoluautor Shereen El Feki.

Zdroj: 1

Loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.