Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Obrázek s čtyřletou dívkou v hidžábu vyvolal v Londýně poprask

By  srp 15, 2017

Londýnský dopravní podnik čelí velké kritice kvůli obrázku, na němž je zobrazena malá muslimská dívka s hidžábem na hlavě. Podle aktivistů kampaň změřená na bezpečnost silničního provozu „sexualizuje“ čtyřleté děti. Starosta Londýna už se za vše omluvil.

Kampaň za dva miliony liber zaměřená na bezpečnost silničního provozu, v níž se objevilo kreslené dítě, které nosí muslimský šátek, byla ukončena po stížnostech na to, že sexualizuje děti.

Čtyřletá dívka Razmi je na obrázku vyobrazena v hidžábu, který tradičně nosí muslimské ženy poté, co dosáhnou puberty na znamení skromnosti, píše server The Independent. Obrázek se objevil v knihách i na internetu. Kritici ale tvrdí, že takové obrázky podporují mladé dívky, aby příliš rychle dospívaly.

V rozhovoru pro The Times aktivistka za lidská práva a práva žen Gina Khanová uvedla: „Sexualizujete čtyři roky starou dívku. Je to tak jednoduché. Důvod, proč je žena zahalena, je, aby ji lidé neviděli. Jak se můžete zapojit do společnosti, pokud máte čtyřleté dítě oblečené v hidžábu?“

Muslimská feministická aktivistka Aisha Ali-Khan se také přidala ke kritice, hovoří o „saudializaci britské muslimské identity" tím, že je zobrazována žena-muslimka, která nosí hidžáb. „Jste-li muslimská dívka a podíváte se na tyto obrázky a uvidíte, že tato dívka je muslimka a má na sobě hidžáb a vy ne, budete si myslet, že je s vámi něco špatně. Je příliš mladá. Je to jen dítě, za co by se mělo stydět?“ dodala Ali-Khanová.

Londýnský muslimský starosta Sadiq Khan, který je šéfem dopravního podniku, už byl na stížnosti upozorněn a omluvil se. Potvrdil, že město přestane používat sporné ilustrace. Program byl zahájen v roce 2015 jeho předchůdcem a současným ministrem zahraničí Borisem Johnsonem.

Kniha a on-line materiály byly dětským klubem dopravního podniku distribuovány do londýnských školek a dostaly se tak asi k 66 tisícům dětí. Příběhy ukazují postavy z „etnicky různorodého" prostředí, včetně muslimky Razmi, jako nástroj, který učí děti bezpečně používat veřejnou dopravu.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.