Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Ruské Kalibry – hrozba, s níž se USA nesetkaly od rozpadu SSSR. Sledujte video...

By  srp 24, 2017

Ruské námořnictvo je schopno zasáhnout nejen většinu severní a západní Evropy, ale i cíle kdekoli na světě, uvedl The National Interest.

Potvrdily to nejnovějšími testy námořní křídlaté rakety Kalibr. Jak uvádí americké vydání, pro Washington je to hrozba, které Spojené státy nečelily od pádu Sovětského svazu v roce 1991.

V těchto dnech zveřejnilo ruské ministerstvo obrany video o úspěšném vypuštění námořní křídlaté střely „Kalibr“ z jaderné ponorky „Severodvinsk" v Barentsově moři, napsal The National Interest.

„Toto video potvrzuje, že ruské úderné ponorky mohou napadnout jakýkoli cíl na světě," uvádí americká publikace. „Ale po skončení studené války to byly jen námořní síly západních zemí, které to byly schopné provést."

Ruské námořnictvo je skutečně schopno „udeřit střelami na většinu částí severní a západní Evropy z povrchových válečných lodí a nejaderných ponorek", pokračuje NI.

„Takže severní, baltské, černomořské a kaspické flotily mohou ohrozit rozsáhlé území Evropy a Středního východu. Možná, že (rakety) doletí i do některých zemí Perského zálivu," předpokládá Nikolaj Sokov, vedoucí centra Jamese Martina.

Jak vydání poznamenalo, veškerý potenciál „Kalibru" bude demonstrován v okamžiku, kdy budou umístěny na atomových ponorkách ruského námořnictva. Vzhledem k rychlosti a schopnosti ruských jaderných ponorek skrývat své aktivity a pohybovat po celém světě, Moskva může používat své ponorky s „Kalibry“ na palubě, k zasažení cíle kdekoli na světě pomocí konvenčních nebo v případě třetí světové války - jaderných hlavicí, vyjádřil znepokojení National Interest.

To všechno znamená, že Spojeným státům „již nepatří monopol raketových útoků na dlouhé vzdálenosti", vysvětluje americké vydání. Navíc vznik takových zbraní, jako jsou křídlaté střely Kalibr, znamená, že se nyní objekty na teritoriu USA "mohou stát cílem jiných velkých mocností". „Pro Washington je to hrozba, kterou Spojené státy nezažily od zhroucení Sovětského svazu v roce 1991," dodal National Interest.

Zdroj: pz.cz

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.