Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Cukr a bič Bruselu? Členským státům chce za každého přijatého migranta zaplatit 60 tisíc eur

By  zář 13, 2017

V rokovaniach členských štátov EÚ o prijímaní migrantov sa objavuje nový aspekt: nielen “pokuta” za odmietnutie prijatia, ale aj príspevok za prijatie každej jednej osoby.

Na vrcholu zuřivé bitvy italský obchodník nastartoval svůj nákladní vůz značky Iveco Daily a několikrát s ním přejel zboží, které nabízeli migranti. Jeden místní obyvatel celou scénu natočil s dovětkem, že není jisté, kdo bitku začal.

Když stát nezvládá bezpečnost své země, nastupuje mafie v roli zachránců

V Neapoli nedávno také došlo ke krvavým masovým nepokojům, kdy v ulicích bojují Afričané, policie a armáda. Nelegální migranti z Afriky totiž nechtějí platit poplatky při převodu peněz do zemí svého původu přes poskytovatele platebních služeb MoneyGram. Italský televizní kanál RaiNews24 uvádí, že policie a armáda mají problémy celou situaci udržet pod kontrolou. Africké gangy nyní kontrolují celé ulice. O pořádek se nyní stará mafie. Podle RaiNews24 mafie Camorra, která sídlí v Neapoli, zlikvidovala již 120 Afričanů. Státní orgány každý den na ulici nacházejí popravené africké migranty kulkou do hlavy.

Videozáznamy pocházejí ze čtvrti Vasto v centru Neapole, nedaleko náměstí Piazza Garibaldi. Vojáci přemohli jednoho migranta a tlačili ho k zemi. Krátce poté se kolem vojáků objevili další Afričané a snažili se ho osvobodit. Místní obyvatelé si ulevují na sociálních sítích a popisují neudržitelné podmínky ve svém městě. Pod názvem „opuštěni a zrazeni“ video na Facebooku sdílel Lello Cretella. „Takové scény se v našem okolí odehrávají každý den. Všichni před tím jen uhýbají. Cítíme se sami a opuštění, bojíme se o své rodiny.“

Zatímco situace v Itálii eskaluje, Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) OSN očekává další až 1 milion Afričanů

Toto video se mezitím dostalo i mezi politiky. Jedním z nich je Matteo Salvini z Ligy Severu, který říká: „Muži z naší armády jsou obklopeni desítkami přistěhovalců, kteří se snaží zabránit zatýkání. Jsme v městské válečné zóně,“ vysvětluje. ,,Situace je každý den napjatá,“ komentuje problémy starosta města Neapol Alessandro Gallo. „Stalo se něco velmi vážného, vojáci jsou obklíčeni. Je nezbytné zasáhnout.“

Neapoli armáda hlídkuje v rámci operace „bezpečné ulice“ a má podporovat místní bezpečnostní síly proti migrantům-kriminálníkům. Zatímco situace v Římě, Neapoli a dalších městech neustále eskaluje, Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) OSN očekává dalších 700 000 až 1 milion Afričanů, kteří v Libyi čekají na cestu do Itálie.

Zatiaľ čo Maďarsko a Poľsko otvorene argumentujú s Európskou úniou o rozdelení 200 000 utečencov, o čom sa rozhodlo ešte v roku 2015, v rokovaniach členských štátov existuje nový mechanizmus budúcich kompromisných línií, o čom z rokovacích kruhov informuje Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Na úrovni svojich stálych predstaviteľov a ministrov vnútra členských krajín sa najnovšie vyrokovalo aj to, že za každého migranta by štát dostal 60 000 eur, no príspevok by nemal presiahnuť finančný objem 12 miliárd eur. Ak však štát prijme menej ako polovicu migrantov z toho, ako sú nastavené kvóty, v takomto prípade sa mu 60 000 eur na osobu odpočíta. V rokovacích kruhoch sa zdôrazňuje, že údaje sa môžu ešte zmeniť, napríklad horná hranica alebo suma za jedného migranta. Rovnako by bolo možné vyslať pohraničnú stráž alebo vnútroštátnych azylových úradníkov na pomoc preťaženým štátom, čím by dané krajiny mohli prijať menej migrantov. S takouto flexibilitu by krajiny V4, čiže aj Slovensko, súhlasili. “Bolo by dôležité, aby estónske predsedníctvo Rady čoskoro obnovilo diskusiu o dublinskom nariadení spolu s konkrétnymi návrhmi na technickej úrovni,” povedala hovorkyňa nemeckého spolkového ministerstva vnútra. Spolková vláda sa zaviazala k efektívnemu, krízovému a kompromisovateľnému systému, ktorý zabezpečí solidaritu vo všetkých členských štátoch EÚ a jeho udržateľnosť.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.