Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

V Číně museli vypnout roboty. Jeden kritizoval komunistickou stranu a druhý chtěl odejít do USA

By  zář 21, 2017

Dva softwarové roboty, tzv. „chatboty“, vyradili v Číne z prevádzky po tom, čo tieto stroje s umelou inteligenciou ideologicky „zblúdili“.

Kým sa jeden z čínskych chatbotov priznal, že jeho snom je cestovať do USA, druhý sa v konverzácii vyjadril, že nie je zrovna priaznivcom čínskej komunistickej strany. Informoval o tom portál reflex.cz.

Niečo podobné sa stalo spoločnostiam Facebook a Twitter, keď chatboty používali rasistické narážky či neslušné slová. Dokonca boli schopné vytvoriť si aj svoj vlastný jazyk. V Číne je okrem slušnosti potrebné hľadať aj ideologickú čistotu.

Spoločnosť Tencent Holdings Ltd potvrila, že obaja roboti BabyQ a XiaoBing boli vypnutí, odmietla však podrobnejšie vysvetliť dôvody.

Robot BabyQ podľa neznámeho užívateľa, ktorý mu napísal „Nech dlho žije komunistická strana!“, dostal od chatbota odpoveď: „Myslíte si, že takýto skorumpovaný a zbytočný politický systém môže žiť dlho?“

Tohto robota sa pokúsila otestovať aj agentúra Reuters. Tá prostredníctvom svojho vlastného webového serveru položila stroju s umelou inteligenciou otázky, či sa mu páči komunistická strana. Robot sa však vyjadriť nechcel a odpovedal: „Čo keby sme zmenili tému?“

Na to, že online roboty sú schopné vyhrávať šachové partie s majstrami, či dokonca dirigovať orchester, sme si už pomaly zvykli. No to, že čínski roboti sú schopní odsudzovať Komunistickú stranu Číny, je skutočne nový jav.

Zdroj: ea24.cz

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.