Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Hajzlovina z podstaty: Pro parlamentní bufety elektronická evidence tržeb neplatí. Babišovo narovnání podnikatelského prostředí? Lidi to rozzuřilo do běla. Volají po defenestraci

By  říj 26, 2017

Zatímco „normální“ hotely, restaurace a další pohostinské a ubytovací podniky budou muset evidovat tržby elektronicky a každou vydanou účtenku posílat ke kontrole finančnímu úřadu, jídelnám a bufetům v parlamentu se tato povinnost vyhne.

Když tento týden zveřejnil nejčtenější český zpravodajský web Novinky cz. zprávu, nazvanou „Státní stát neošidí. Bufety a jídelny v parlamentu se EET vyhnou“, vyvolal smršť negativních reakcí. Občané i živnostníci vyjádřili značnou nevoli nad tím, že evidence tržeb, propagovaná ministrem financí Babišem i vládou, se nebude týkat těch zařízení, která provozují stát nebo obce či kraje. Zástupci ministerstva to zdůvodňují tím, že jde o subjekty hospodařící se státními prostředky a nelze zde prý předpokládat motivaci ke krácení tržeb (!).

Hajzlovina z podstaty

A právě toto zdůvodnění řadu lidí rozzuřilo do běla. Vadí jim, že zákony neplatí pro všechny a namísto slibovaného narovnání podnikatelského prostředí je zákon o EET plný výjimek a je tak naprosto demoralizující. Milan z Ústí například ministrovi vzkazuje: „EET je vaše dítě. Chtěl jsem vám dát hlas, ale teď to určitě neudělám, protože tohle je hajzlovina z podstaty. Pokud zákony neplatí pro všechny, žijeme ve feudalismu anebo ještě něčem horším... Tohle už volá po defenestraci.“

Všeci kradnú

Jirka z Krupky neztrácí smysl pro humor a na argument, že ve státních podnicích se nekrade, stručně glosuje známou Babišovou hláškou: „Všeci kradnú“. Také Mirek to bere humorem a s tím, že v parlamentním bufetu EET nebude, je smířen. Ale vzkazuje: „Dobře, tak se EET vyhnou, ale poslanci ať si nosí svačinu z domova.“ A Vladimír z Brna má pro tuto výjimku docela pochopení. Podle něj je správné, že se EET na bufet v parlamentu nevztahuje, protože je státním tajemstvím, kolik se tam vypije alkoholu. V diskusi na webu se projevil také vliv nového satirického seriálu ČT Kosmo. Ministra financí totiž už část posměváčků nazývá Hrabišem.

A ještě výjimka pro „Babišovy“ párky

Výjimka pro parlamentní bufety není ovšem zdaleka jediná. Platit má především pro stánkový prodej občerstvení, jehož se má evidence tržeb paradoxně týkat až ve třetí fázi. Každý z nás se přitom může přesvědčit, že jde o skutečný zlatý důl. Odpověď na otázku, proč zrovna tyto provozovny získají výjimku, naznačil web Echo24.cz, který upozornil na to, že překvapující výjimky se budou týkat i fastfoodu Parky´s, které patří firmě Kostelecké uzeniny. A ta je součástí Babišova koncernu Agrofert. Když se novináři o stánky s párky zajímali, mluvčí Agrofertu jim tvrdil, že se jedná údajně pouze o tři prozovovny, ostatní prý jsou frančízami. Kolik licencí ale bylo poskytnuto, mluvčí nechtěl prozradit, prý jde o obchodní tajemství. Podle odhadů jich ale může být až dvě stě.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.