Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Šokující dohra TV dokumentu o Jiřím Kajínkovi

By  lis 15, 2017

FTV Prima se rozhodla odvysílat rozhovor s nájemným vrahem Jiřím Kajínkem. Tento zločinec byl sice původně odsouzen na doživotí, ale prezident Miloš Zeman se rozhodl vraha dostat z vězení a udělil mu milost.

S podmínkou, že žádný další zločin nespáchá. Jinak by se do vězení vrátil. Zpověď jednoho z nejznámějších zločinců v dějinách České republiky prý sledoval rekordní počet diváků. Na pořad reagovali dokonce i někteří politici.

Jízdárna ruzyňských kasáren byla jedním ze tří hlavních nacistických popravišť v Praze. Tady bylo 17. listopadu 1939 poprvé bez soudu zastřeleno devět studentských funkcionářů, kteří byli zatčeni při masových demonstracích během pohřbu zavražděného studenta Jana Opletala.

Za 1. stanného práva, vyhlášeného po příchodu zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha do Prahy, tu byli také popraveni důstojníci z odbojové organizace Obrana národa, jako například neslavnější odborář, podplukovník Balabán. Také tady zazněla památná poslední slova generála Bílého: „Ať žije Československá republika, psi, palte!“ Celkem zde od 28. září 1941 do 19. ledna 1942 zemřelo 247 odbojářů z řad studentů, prvorepublikových politiků, důstojníků, tedy elita českého národa.

V jízdárně stříleli nacisté menší skupiny, ty větší popravovali na různých místech kasáren, jako třeba u hliněného valu.

Popravčí zeď, u níž čeští vlastenci položili svůj život, se však po válce neproměnila v pietní místo, jak by se patřilo a slušelo, ale stala se součástí armádního skladu. Zdi, které dodnes nesou stopy po střelách popravčích čet, „vyzdobili“ stupidními nápisy vojáci ze základní služby.

V neděli večer odvysílala FTV Prima první část exkluzivní televizní zpovědi odsouzeného nájemného vraha Jiřího Kajínka. Sledovalo ji prý přes milion diváků, přesněji řečeno 1,3 milionu diváků.

„Příběh Jiřího Kajínka nalákal v neděli večer rekordní počet diváků hned ke třem primáckým pořadům. První díl exkluzivní zpovědi Jiřího Kajínka si nenechalo ujít 1 305 000 diváků (share 28,47 %) v CS15+. Jedná se o historicky nejsledovanější dokument a druhý nejsledovanější pořad tohoto roku,“ napsala v tiskové zprávě televize.

Rekordní sledovanosti dosáhl i navazující pořad Očima Josefa Klímy, kde známý publicista popisoval zločiny 90. let minulého století. Rekordní sledovanosti dosáhly také Krimi zprávy, ve kterých se Klíma po nějaké době znovu setkal s Jiřím Kajínkem. Po Kajínkově propuštění si pánové tak trochu vjeli do vlasů. Dokud byl ve vězení, vyjadřoval Klíma pochybnosti o kauze Jiřího Kajínka. Když se Kajínek ocitl na svobodě, Klíma doplnil, že má své pochybnosti i o tom, že je Kajínek nevinen.

Předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik televizi za Kajínkovu exkluzivní zpověď vyčinil. Nelíbilo se mu totiž, že se autoři pořadu pokusili udělat z kriminálníka v podstatě akčního hrdinu; a to rozhodně není dobře.

„Z člověka, který soustavně porušoval zákony, se autoři pokusili vytvořit akčního hrdinu, jenž okrádal bohaté, stát a pojišťovny. Tento pokroucený pohled, který nám předložili autoři, skýtá i skrývá nebezpečí. Mladí lidé hledají své idoly, pokud nemají dobré zázemí rodiny, mohou tedy snadno podlehnout vlivu tohoto pokřiveného ideálu Kajínka. A jeho zákony nerespektující minulost neradno opakovat. Pouze vypnout či přepnout obrazovku není řešením, jen ochranou našeho zdravého rozumu a duševního zdraví,“ varoval Kováčik.

V podobném duchu se vyjádřil také lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Po chvíli sledování prý raději televizi vypnul, protože získal dojem, že se sám Kajínek vidí snad v roli Jana Husa, trpitele, a televize z něj dělá Jánošíka nebo Robina Hooda.

„Mám dojem, že se nám TV Prima snaží v novém dokumentu o Kajínkovi namluvit, že je to Jánošík nebo Robin Hood. Možná, podle samotného Kajínka, Jan Hus. A poté, co drbal beránka a říkal, že je hodný jako on, jsem to vypnul...,“ napsal znechuceně europoslanec a sociální síti Facebook.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.