Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

USA a některé další státy mají smůlu. Rusku stačil pouze tento krok...

By  lis 25, 2017

Ruské stíhačky mají pod kontrolou vše co se děje v Sýrii. Moskva sice plánuje snížit počet vojáků v Sýrii, ale Rusové v zemi zůstanou, mají zde své základny, leteckou v Latakiji a námořní v Tartusu.

Boj proti Islámskému státu (IS) se zdá být vojensky u konce. Vláda Bašára Asada nad velkými částmi Sýrie je znovu zajištěna. A povstalci všech různých uskupení ztratili své základny a podporu. Mise splnila všechny cíle a ruský prezident Vladimir Putin je spokojen a proto může uvažovat o snížení počtu ruských vojáků umístěných v Sýrii.

Přesně tak informoval náčelník generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace a první náměstek ruského ministra obrany Valerij Gerasimov. „Dosažení všech cílů mise už nebude dlouho trvat a proto by mohl být zahájen na konci roku 2017 částečný odsun ruských vojsk, uvedl Gerasimov.

Není náhodou, že Moskva zvažuje snížení počtu svých vojsk v Sýrii, protože už je dávno zřejmé. že "nová" Sýrie bude vybudována podle ruských plánů. Proti vůli Moskvy nemůže žádná z konfliktních stran dosáhnout cokoli - ani Írán, ani Turecko, ani Saúdská Arábie a ani samotný Asad.

Oznámení Ruska o stažení vojsk ze Sýrie bude mít v neposlední řadě i dopad na ruskou domácí politickou scénu. Protože v březnu jsou prezidentské volby. A mise v Sýrii je v ruské populaci spíše nepopulární.

Podle průzkumu nezávislého centra Lewada téměř polovina Rusů chce ukončit operaci. Koneckonců, více než 30 procent dotazovaných se obává "nového Afghánistánu", pokud by letecké údery pokračovaly ve stejném rozsahu.

Ale stažení ruských sil ze Sýrie není v žádném případě ústupem. Náčelník generálního štábu Gerasimov zdůraznil, že Rusko se nevzdává svých základen, Moskva provozuje leteckou základnu v provincii Latakia a námořní základnu v přístavním městě Tartus.

V Sýrii zůstává dostatek vojáků, aby mohli pokračovat v boji proti terorismu a podpořili přítomnost Ruska v regionu, říká Andrej Krašov.

Není ještě jasné, zda v Sýrii bude opravdu méně ruských vojáků. Již na jaře roku 2016, Putin oznámil, že významně sníží vojenskou přítomnost. Nic se nestalo. Naopak. Intenzita bombardování dokonce vzrostla, byla dobyta velká města jako je Aleppo a Asadovým jednotkám byla připravena cesta k dalšímu boji proti povstalcům.

Válka je téměř u konce, přes devadesát procent území ovládají vládní jednotky. A tak zazněl i hlas německého poslance z AfD, že by se syrští uprchlíci mohli vrátit do Sýrie.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.