Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Jak to, že KLDR sama zvládla mezikontinentální raketu? Ruský novinář nachází odpověď

By  pro 06, 2017

Značnou pozornost diváků a přes sto tisíc zhlédnutí na YouTube za půldruhého dne získal poslední díl pořadu Agitprop ruského novináře Konstantina Sjomina.

Věnuje se nedávné úspěšné zkoušce severokorejské mezikontinentální balistické rakety Hwasong-15, kterou Korejci doslova šokovali svět.

Raketa Hwasong-15 při zkušebním odpalu ve středu 29. listopadu dosáhla prokazatelně výšky čtyř a půl tisíce kilometrů. Při startu pod menším úhlem by mohla doletět k cíli vzdálenému až dvanáct a půl tisíce kilometrů – tedy zasáhnout i východní pobřeží Spojených států (ačkoliv stále není jasné, s jak těžkou náloží by tuto vzdálenost dokázala překonat).

„Nemůže nevyvolávat otázku, jakým způsobem se zemi o velkosti Pensylvánie, žijící v podmínkách nejtvrdší, půlstoletí trvající blokády, bezmála daří realizovat kosmický program,“ táže se v pořadu na TV Rossija 24 ruský novinář.

A cituje údaje z dokumentu Kongresu USA: „V KLDR existuje bezplatné, povinné a všeobecné veřejné vzdělání pro děti ve věku od 4 do 15 let. Míra gramotnosti je 99 procent. V roce 2000 byly v zemi dva miliony studentů, kteří studovali na 300 vysokých školách a univerzitách.“

„Tedy z čtyřiadvaceti milionů jsou dva miliony studenti. O takové Koreji v novinách nepíší. To není žádná propaganda KCNA (severokorejské oficiální tiskové agentury), ale citace z dokumentu Kongresu Spojených států. Je třeba upozornit, že míra gramotnosti v samotné Americe je 86 procent. Čtrnáct procent Američanů neumí číst a psát,“ konstatuje ruský novinář.

Přináší další statistiku: „Ztráty Spojených států v druhé světové válce představovaly 0,32 procenta obyvatelstva. Ale lidské oběti americké intervence v KLDR v roce 1950 dosáhly 30 procent. To jest třetinu obyvatel země, která nyní vypustila Hwasong-15, zabily americké bomby a napalm. 78 měst bylo smeteno z povrchu země.“

Americký generál Douglas MacArthur, podávající Kongresu hlášení o průběhu operací v Koreji, prohlašoval, že i při letmých vzpomínkách na korejskou válku jej zachvacuje nevolnost. „Nikdy jsem neviděl takovou zkázu. A to jsem viděl více krve a utrpení než většina žijících lidí. Ale i mně se začíná zvedat žaludek,“ citoval MacArthura list The Washington Post.

„To jsou slova člověka, který před vtržením do Koreje odpovídal za provedení jaderných úderů na Hirošimu a Nagasaki. Jak asi vypadala Korejská válka, když i Hirošima v porovnání s ní bledne? Nikdo se neomluvil. KLDR nezískala ani dolar kompenzace. Nic krom blokády a výsměch v západních a nyní i v našich novinách,“ pokračuje v reportáži Konstantin Sjomin.

„Posmívat se cizí chudobě je jednoduché. Jednodušší než vypustit raketu. Jednodušší než dát dětem vzdělání. Jednodušší než postavit bezplatné nemocnice,“ pokračuje.

A opět cituje z dokumentů Kongresu USA: „V roce 2000 bylo 99 procent obyvatel KLDR zabezpečeno bezplatnou lékařskou péčí a měli přístup k pitné vodě. Dříve připadal na každých 700 lidí jeden lékař a na jedno místo v nemocnici 350 lidí. V roce 2006 dosahovala střední délka života 68,9 roku u mužů a 74,5 roku u žen.“

(Pozn.: podle údajů Světové zdravotnické organizace z roku 2015 činila očekávaná délka života v KLDR průměrně 70,6 roku, kdy se Severní Korea umístila o jednu příčku lépe než samotná Ruská federace.)

Zdroj: ea24

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.