Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Rusové už mají podpory ISIS ze strany USA plné zuby: Ještě jednou teroristé pozvednou hlavu, tak na ně zaútočíme, jako nikdy předtím

By  pro 31, 2017

Američané, jako mnohokrát před tím, evakuovali polních velitelů z problematické oblasti v Sýrii do bezpečí své vojenské základny. Helikoptérami, během noci a v malých výškách.

Jak bývá zvykem, řadových bojovníků ponechali napospas IS Hunters, Syrské armádě a Vagnerovcom. Velících kádrů s bojovými zkušenostmi moc nezbývá a Američané je potřebují na jiné, nové úkoly. Předpokládané místo jejich činnosti má být Nová syrská armáda i Evropa.

Situace na bojišti v Sýrii nebyla po nástupu Rusů v září 2015 nijak převratná. Ze začátku se soustředili na zjevné cíle: centrální skladiště zbraní a munice, továrny na výrobu výbušnin a na velké výcvikové tábory. Jak zkvalitňovala činnost rozvědka, tak rostla podpora Syrské armády jednak přímo v boji, ale i likvidací citlivějších a utajených cílů. ISIS rychle začal měnit taktiku a vytvořil primitivní, částečně fungující systém včasné výstrahy před nálety a velitelé prožívali ruské letecké útoky úspěšnější, než mužstvo.

Průlom nastal použitím střel Kalibr. Malé lodě z Kaspického moře vystřelili salvu těžkých verzí střel s plochou dráhou letu a svět zůstal šokován. Jednak tím, že Kalibry existují a jsou účinné a pak faktem, že fregaty dokáží z vnitrozemského moře ovládat velkou část Blízkého východu. (Kaspické loďstvo tolikrát i Rusové nazývali posměšně Ozernyj flot - Jezerní flotila.) Kromě malé výšky, měnící se dráhy, výkonného REB a útočení v spolupracujících salvách umožnily ještě jeden druh útoku: horizontální nálet na cíl. Velitelské stanoviska vytesané v kolmých stěnách vádí a umístěny dostatečně hluboko pod povrchem měli pověst nezranitelnosti konvenčními zbraněmi. Až do srpna 2016, kdy přiletěla salva "lehkých" kalibrovat a dva z nich vletěli vodorovně do vchodů komplexů, určených pro zahraniční poradce a instruktorů. Vysoce brizantní hlavice, vybuchující přímo v "obýváku", není slučitelná se životem. Ruská rozvědka vyčíslila ztráty na 28 důstojníků západní Evropy, USA a Izraele.

Od tohoto momentu si nikdo z teroristů a pomahačů nebyl jistý životem, proto zřizovatelé zástupné armády ISIS přikročili k postupnému stahování cenných kádrů. Ne k záchraně, jsou určení dříve či později na odpis, ale ještě musí splnit určité úkoly. Po sérii úspěšných likvidaci teroristických štábů tento proces urychlily a selektivní odváželi kromě vlastních instruktorů i řezačů hlav. Ze začátku na sever Sýrie do tábora Američanů Šaddádí, do Turecka, Izraele a později po roztržkách do americké základny Tanf na jihu Sýrie. (Prý se tam zdržuje už mnohokrát zabit kalif Al Bagdádí.) Zde podstupují výcvik na boj v nových podmínkách. Tedy buď s použitím nové taktiky (partyzánský boj v Sýrii), nebo v novém prostředí (Západní Evropa).

Perimetr nelegální základny Tanf v jižním výběžku Sýrie, sevřeném mezi Libanon, Jordánsko, Golanské výšiny a Irák, je 55 km a komplet ho blokuje Syrská armáda. Rusko podrobně sleduje tyto činnosti a po částečném stažení vojsk na domovské základny je schopné kdykoliv během několika dnů zaujmout původní pozice. K problematice se v polovině prosince vyjádřil prezident Putin.

Ruský lídr je znám tím, že nikdy nemluví do větru. Jeho projevy se vyplatí analyzovat, protože ve větách a mezi nimi jsou ukryty události, které se staly a které se stanou. Během nečekané návštěvy vojenské základny Hmimím, u příležitosti odchodu Rusů ze Sýrie, pronesl proslov.

V něm zdůraznil, že "pokud teroristé opět pozvednou hlavu, tak na nich zaútočíme takovým způsobem, že něco podobného dosud nezažili". Zde je nutné zbystřit pozornost. Rusko během bojů proti Daešu vyzkoušelo v praxi přes 160 nových zbraňových systémů, o většině nichž laická veřejnost ani netuší. Střely s plochou dráhou letu, inteligentní i konvenční bomby, termobarické zbraně, nové odstřelovací pušku s malým kalibrem a mnoho jiného už teroristé zakusili. Proto se může jednat buď o nový druh ničivých zbraní, nebo o hierarchicky důležitější cíle.

V prvním případě můžeme vyloučit jaderné zbraně a spekulovat nad novým, neznámým druhem konvenčních zbraní. V případě druhém (velmi odvážná úvaha, až spekulace), klasický útok povede tam, kde teroristé zůstali. Na bitevním poli jsou poraženi, ale probíhá jejich přeskupování na dvou amerických základnách, které oficiálně ani neexistují. Možná Rusové, stránící se otevřeného konfliktu a provokací k němu, pošlou Kalibry právě tam. Američané výstrahu od Ministerstva obrany RF dostali v oficiálním prohlášení (v Russia Today), že USA vyzbrojují a cvičí válečníků a velitelů ISIS. Zároveň v těch dnech proniklo na veřejnost prohlášení prezidenta Trumpa, že 44.000 vojáků USA je placených aniž jako vrchní velitel věděl, kde jsou dislokována a jaké plní úkoly. V kombinaci frází, vyslovených oběma stranami, můžeme tvrdit, že Spojené státy opravdu zorganizovali, vyzbrojili a dodnes podporují Daeš a Rusové už mají toho plné zuby. Zda toto opravdu Putin vzkázal světu se dozvíme až z konkrétních činů Ruska v Sýrii.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.