Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Takto Andrej Babiš tvrdě odpálkoval slova Jiřího Drahoše, že všem uprchlíkům, kteří v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení...

By  led 23, 2018

„Já se neřídím podle veřejného mínění, vyjadřuji se podle svého názoru. Takže pokud bude v Evropě hledat útočiště 10 milionů uprchlíků, tak se má Evropa o ně postarat? (Foto Screenshot / Youtube)

Rozumím tomu, že se máme postarat o lidi v ohrožení života, ale kdo stanoví, kolik jich má být? Proč se o ně nepostaráme tam, kde se narodili a žili doposud? Světové velmoci mají vyřešit problémy v zemích, ze kterých uprchlíci odcházejí, a Evropa to má iniciovat. Ale Evropa nedělá nic a vymyslela jen nesmyslné kvóty. Některé evropské státy mají samy problémy se zadlužeností a přebujelým sociálním systémem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který tak reagoval na slova Výzvy vědců, kterou podepsal Jiří Drahoš.

Několik set akademiků a vědců včetně Jiřího Drahoše podepsalo petici, v níž protestují proti údajnému prudkému vzestupu xenofobních nálad ve společnosti a aktivitě extremistických skupin v souvislosti s imigrací. Politici a média prý dávají prostor šíření strachu a nenávisti.

Vyzvali politiky, aby ve věci přijímání uprchlíků zohledňovali „skutečné potřeby a možnosti“, a ne „vrtkavé nálady veřejného mínění“. Všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by dle nich mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení bez ohledu na etnickou či náboženskou identitu.

„Jsme znepokojeni prudkým nárůstem xenofobních nálad ve společnosti a aktivitou extremistických skupin, které nemají dostatečnou protiváhu... Vadí nám, že politici a média, místo toho, aby prokázali charakter a zodpovědnost, často mlčí a dávají tak šíření strachu a nenávisti prostor, a mnohdy se ho dokonce aktivně účastní v honbě za sledovaností či popularitou... Mnozí politici i média užívají rétoriku strachu z cizinců a lhostejnosti k jejich utrpení, dříve považovanou za extrémní a nepřijatelnou...Vyzýváme vás (míněno politiky), abyste ve věci přijímání uprchlíků zohledňovali skutečné potřeby a možnosti, ne vrtkavé nálady veřejného mínění. Všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení. Ti skutečně potřební musí být přijímáni a integrováni na základě individuálního a spravedlivého výběrového procesu, aniž by je předem diskvalifikovala jejich etnická či náboženská identita,“ píše se mimo jiné v prohlášení, na které výše reagoval Andrej Babiš.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.