Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Bílí lidé, kteří dělají jógu, přispívají k rasismu, říká indická profesorka na univerzitě v USA

By  úno 01, 2018

Bílí lidé, kteří praktikují jógu, přispívají k systému “moci, privilegia a útlaku”, tvrdí profesorka z Michigan State University. (Foto Shutterstock)

Shreena Gandhi, která vyučuje náboženská studia, ve svém článku tvrdí, že Američané, kteří dělají jógu, přispívají k rasové nadřazenosti a propagují “jóga industriální komplex”.

Bílí Američané by se prý měli učit o historii jógy, uznat kulturní přivlastňování, na kterém se podílejí a ideálně snížit cenu za lekce jógy pro chudé lidi, což je skupina, která často zahrnuje barevné lidi a “nedávné migranty, jako třeba indické ženy, kterým tato praxe právem náleží,” tvrdí.

Gandhi a její partnerka Lille Wolff, která sama sebe nazývá “antirasistickou bílou židovskou organizátorkou a léčitelkou”, tvrdí, že rozvoj jóga studií a celé jóga kultury za posledních 20 let je důkazem přivlastnění si jógy, což je součástí systémového rasismu postaveném na práci černých lidí a lidí z globálního jihu.”

Praktikování jógy bílými je prý pokračováním kolonialismu, kdy bílí lidé přebírají části kultury, které jsou pohodlné a přenosné, a nezáleží jim na prosperitě a svobodě indických lidí.

“Obzvláště v dnešní době, kdy je odhalen podbřišek kapitalismu – bílá nadřazenost, nadvláda heterosexuálních mužů a xenofobie, je důležité, aby si každý, zvláště ti, kdo mají přístup ke spirituálnímu tréninku jógy, kladl obtížnou otázku… jakým způsobem se podílíme na systému, který utlačuje barevné lidi, homosexuály a transsexuály, chudé lidi, invalidy a imigranty?”

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.