Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Mrazivý příběh, který dosud nebyl vysvětlen. Co mohlo zabít devět zdravých studentů?

By  úno 04, 2018

Zánik Ďatlovovy výpravy je jedna z nejzáhadnějších a nejpříšernějších událostí 20. století, která se odehrála 2. února roku 1959 v nočních hodinách na Severním Uralu na východním úbočí hory Cholat Sjachyl, což znamená v mansijštině, jazyce kmene Mansijů, „Mrtvá hora“. (Foto Rusna.ru)

Skupina byla složena z 10 turistů a studentů Uralského polytechnického institutu. Vůdce výpravy byl student navazujícího studia Igor Ďatlov. Jeden z účastníků Jurij Judin se kvůli chronickému revmatismu odpojil od výpravy.

23. ledna se studenti vydali vlakem ze Sverdlovsku (dnešní Jekatěrinburg) a za tři dny už byli v osadě Severnyj, kde expedice startovala.

Potom už se turisté neozývali. A 19. února začala záchranná operace.

26. února záchranná skupina objevila opuštěné tábořiště. Stopy kolem stanu ukazovaly že, lidé z nejasných důvodů opustili stan bez oblečení i bez bot. Těla členů expedice objevili 1,5 km od tábořiště, někteří z nich měli vážná zranění a někteří měli červenou barvu kůže.

Po mnoha letech se začaly objevovat různé verze, včetně pádu laviny a útoku mimozemšťanů. Ale žádná z těchto verzí neodhaluje, co se tam opravdu stalo.

Následně lékařský posudek ukázal, že část skupiny zemřela na podchlazení. Druhá část zemřela na zranění. Některá z těl byla velmi zmrzačena. Jedna z dívek neměla oči a jazyk. Dva další mladíci měli zlomená žebra a třetí měl proraženou lebku.

Příčina této tragédie, v jejímž důsledku zahynula celá studentská skupina, i nyní zůstává tajemstvím. Co mohlo zabít devět zdravých a zocelených studentů?

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.