Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Muž, který zastavil v Číně koronavirus, radí Česku: Zákaz vycházení, nákupy jen po minutách, žádná doprava. Pak máte šanci to do prázdnin zastavit. Jinak…

By  bře 16, 2020

Uznávaný čínský epidemiolog Čung Nan-šan dnes uvedl, že Coronavirus se může zastavit do konce června, pokud všechny země světa přijmou stejně trvdá opatření jako Čína ve městě Wuhan. (Foto: Flickr)

Loading...

Pokud ne, a pokud nebudou evropské státy spolupracovat, může se vše protáhnout až do podzimu, kdy začne další vlna chřipkové epidemie.

Čung Nan-šan je poradce čínské vlády pro oblast zdravotnictví, který jí radil ohledně nákazy koronavirem a v roce 2003 výrazně přispěl k zastavení šíření nemoci SARS.

Číně se podařilo koronavirus zastavit za tři měsíce. První případy se objevily v polovině prosince, před pár dny už šlo jen o jednotlivé případy. Celkem v Číně zemřely na koronavirus 4 tisíce lidí.

Nákup jen 2 x týdně

“Podmínkou pro zastavení nákazy jsou razantní opatření. Tento jsme model uplatnili ve 12 čínských městech včetně Wuhanu jako centra nákazy,” říká Čung Nan-šan.

“V těchto 12 městech platil 22-hodinový zákaz vycházení, 2 hodiny jsou vyčleněny dvakrát týdně na nákupy potravin ve stanovených časových pásmech určovaných počítačem centrálního registru obyvatelstva. Je to proto, aby v jeden okamžik nešli nakupovat úplně všichni.”

“Ve stanovenou dobu – např. úterý, od 10.00 do 12.00 h a potom pátek od 14.30 h až 16.30 bude dovoleno karanténu bytu opustit. Ovšem jen za předpokladu, že má dotyčný roušku a rukavice.”

Uzavření pracovišť

Nákaza se podle čínských epidemiologů přenáší hlavně z povrchů, kterých se dotýkají lidé, kteří předtím zakašlali a dali si třeba ruku před ústa.

Taková osoba rukou přenáší virus na kliky dveří, na madla v autobusech, na madla nákupních vozíků atd. A z rukou se virus a hlen z dlaně dostává na bankovky, kde vydrží až několik hodin.

Čínský model znamená i uzavření továren, podniků a veškerých obchodů, s výjimkou potravinových obchodů a lékáren.

Zastavení nákazy by se dalo realizovat stejně jako ve Wuhanu, tedy celkem třítýdenní plnou karanténou se zákazem vycházení obyvatelstva, s výjimkou osob objednaných do nemocnice k vyšetření a s výjimkou časových pásem pro nákupy potravin.

Další podmínkou je zastavení výrobu a produkce na 3 týdny. V provozu by zůstalo jen zásobování potravinami a stejně jako v Číně pekárny, kde zaměstnanci spí v práci a neopouští pekárnu.

Ve zmíněných 12 čínských městech byla zcela zastavena veškerá doprava a uzavřeny všechny čerpací stanice. Nejezdily autobusy, vlaky, ani osobní auta, ani taxíky, prostě nic. Viz zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/epidemiolog-pandemie-koronaviru-by-mohla-skoncit-v-cervnu/1865530

Zdroj: 1, 2

Loading...
loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.