Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Putin o konfliktu v Karabachu: Je to tragédie. Zemřely tisíce lidí

By  lis 18, 2020

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý okomentoval situaci v Náhorním Karabachu. (Foto: Wikimedia)

Loading...

Pro televizi Rossia 24 zmínil, že obvinění ze zrady, která směřují na adresu současného arménského premiéra, nemají žádný reálný základ.

„Obvinění na jeho adresu (Pašinjana) z nějaké zrady nemají žádný reálný základ,“ prohlásil ruský prezident.

Podle jeho slov, během konfliktu zemřely tisíce lidí. To hlavní ale, čeho se podařilo dosáhnout, je konec krveprolití.

„Zemřely více než 4 tisíce lidí, jen podle oficiálních informací. Ve skutečnosti si ale myslím, že to bylo více. Desítky tisíc byly zraněny, zohaveny. Poslouchejte, to není žádný film, to je tragédie, která probíhá v životě, s konkrétními lidmi, s konkrétními rodinami. Proto zastavení krveprolití je hlavní výsledek,“ uvedl ruský prezident.

Ruský lídr také zmínil, že ještě v říjnu během telefonických jednání přesvědčil prezidenta Ázerbájdžánu Ilhama Alijeva, aby v Náhorním Karabachu zastavil bojové činnosti za podmínek, že se do města Šuša vrátí běženci. Arménie ale byla proti.

„Pašinjan mi rovnou řekl, že v tom vidí hrozbu pro zájmy Arménie a Karabachu,“ dodal Putin.

Prezident také okomentoval vnitřní politickou situaci v Arménii, kde po podpisu dohody o zastavení palby s Ázerbájdžánem začaly protesty a znějí výzvy k provedení předčasných voleb. Z pohledu Putina je dění v zemi vnitřní záležitostí Arménie. Zdůraznil ovšem, že si politické struktury nemohou dovolit, aby se arménská společnost rozpadla zevnitř. „To je, jak se mi zdá, absolutně nepřípustné, kontraproduktivní a v nejvyšším stupni nebezpečné,“ dodal ruský prezident.

Vladimir Putin si také myslí, že válce v Karabachu bylo možné se vyhnout, pokud by byly akceptovány návrhy na vyřešení situace vypracované ještě v roce 2013.

„V roce 2013 v rámci minské skupiny OBSE Rusko vytvořilo podmínky, které, z našeho pohledu, a s tím všichni účastníci minské skupiny, včetně předsedů (Rusko, Francie, USA), souhlasili a podporovali je,“ dodal.

Ruský prezident se také dotkl role Turecka v konfliktu v Náhorním Karabachu. Zmínil, že Ankara nikdy neskrývala, že podporuje Ázerbájdžán a to, podle jeho slov, je svědectvím geopolitických následků rozpadu SSSR. Uvedl, že na roli Turecka v konfliktu mohou existovat různé pohledy, země ale nenarušila mezinárodní právo.

Moskvě, sdělil Vladimir Putin, se také podařilo přesvědčit turecké partnery, aby do Karabachu neposílali svoje mírotvůrce, aby neprovokovali Arménii přítomností tureckých vojáků na linii dotyku.

V komentáři k vytvoření společného rusko-tureckého centra pro kontrolu situace v Karabachu Putin uvedl, že v jeho rámcích budou Rusko a Turecko využívat bezpilotní prostředky a s jejich pomocí kontrolovat situaci podél linie dotyku.

V přímém přenosu televize Rossia 24 Vladimir Putin také okomentoval zprávy o tom, že Francie a USA se urazily kvůli tomu, že je nezvaly k účasti na jednání o řešení konfliktu v Karabachu.

„Já ohledně urážek nic nevím. A já si myslím, že ve skutečnosti je to hyperbola, umělecké vyostření, že se někdo na někoho urazil,“ řekl Putin.

Promluvil i o roli těchto zemí v řešení situace. „Co se týče role Francie a Spojených států, já si je cením velmi vysoko – role Francie a Spojených států. Protože oni vždy byli obeznámeni s tématem, vždy hledali cesty pro řešení tohoto problému,“ zdůraznil Putin.

Zdroj:

loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.