Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Forbes: V novém roce bude muset Putin vyřešit 6 důležitých problémů

By  led 03, 2021

Ruský prezident Vladimir Putin bude v nadcházejícím roce čelit řadě závažných výzev jak v oblasti zahraniční politiky, tak v oblasti domácí politiky, píše Forbes. (Foto: Wikimedia)

Loading...

Novináři sestavili seznam nejdůležitějších otázek, kterým doporučují, aby Putin věnoval zvláštní pozornost.

Ruský vůdce Vladimir Putin vstupuje do nového roku s novou šancí zůstat u moci prostřednictvím referenda až do roku 2036, uvádí Forbes. Článek však zdůrazňuje závažné výzvy v oblasti domácí i zahraniční politiky. Podle autora zde existuje šest obzvláště důležitých témat, kterým by měl Putin věnovat pozornost.

V první řadě jde o boj proti koronavirové infekci, vysvětluje článek. Stejně jako kdekoli jinde ve světě pandemie představovala vážnou výzvu pro systém zdravotní péče, který také ovlivnil ekonomiku země. Podle oficiálních údajů bylo do konce roku v Rusku zaregistrováno více než 2,8 milionu infikovaných lidí, píše Forbes. Na druhou stranu Rusko již má své vlastní varianty vakcíny, uvádí autor. A očkování prvním registrovaným lékem „Sputnik V“ již začalo v prosinci tohoto roku.

Kromě toho negativní dopad koronaviru vytváří druhý velký problém - potíže v ekonomice, stejně jako ve zbytku světa, uvádí se v článku. S příchodem Putina k moci se kvalita života v Rusku výrazně zvýšila, poznamenává autor. Účinky pandemie však ovlivňují blahobyt. Na nedávné výroční tiskové konferenci prezident připustil, že skutečné příjmy Rusů klesnou v roce 2020 přibližně o 3%, připomíná Forbes. Putin ale zároveň zdůraznil, že ruská ekonomická strategie se změnila a Rusko již nelze považovat za „čerpací stanici“ (na příjmech státu se snižuje podíl ropy a plynu, který nyní činí okolo 30%).

Další závažný problém podle autora souvisí s nadcházejícími parlamentními volbami, které jsou naplánovány na září 2021. V současné Státní dumě má strana „Jednotné Rusko“ 338 křesel ze 450. „Mají malou šanci se moci vzdát, ale stále musí tvrdě pracovat na posílení autority svého vůdce,“ zdůrazňuje článek. A volební kampaň se pravděpodobně stane arénou pro nové opoziční protesty, vzhledem k velkému skandálu s údajnou otravou jejího vůdce Alexeje Navalného, píše Forbes.

Autor dále doporučuje, aby ruský prezident v roce 2021 věnoval zvláštní pozornost plánům své vlastní politické budoucnosti. Změny ruské ústavy přijaté po referendu v červenci 2020 zrušily omezení prezidentského mandátu v Rusku - což znamená, že by Putin mohl teoreticky zůstat u moci až do roku 2036, vysvětluje článek.

„Ještě neoznámil svůj úmysl kandidovat do úřadu v roce 2024, ale také nemá jasného nástupce. Putin vstupuje do svého třetího desetiletí jako nejvlivnější ruský politik. Je na čase přemýšlet o tom, zda má v úmyslu prožít svůj budoucí život v politice, a pokud ano, tak jak,“ radí Forbes.

Současně bude ruský prezident muset čelit obtížným výzvám v oblasti zahraniční politiky, zdůrazňuje článek. Během posledních několika let zahájilo Rusko v Sýrii vojenskou kampaň, která rozhodujícím způsobem zvrátila chod občanské války a také pomohla ukončit boje mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach, nemluvě o připojení Krymu. A v roce 2021 by měla být věnována pozornost tomu, jak bude v budoucnu řešit tyto výzvy zahraniční politiky.

Dohoda dosažená zprostředkováním Ruska, které ukončilo válečné akce v Náhorním Karabachu, stanoví vyslání ruských mírových sil do regionu. „A to buď poskytne další vliv na bývalé sovětské republiky, které Moskva považuje za svou legitimní sféru vlivu, nebo se z dlouhodobého hlediska stane zátěží,“ varuje autor.

A konečně v neposlední řadě bude tématem nového roku podle jeho názoru vztah mezi Kremlem a novou administrativou Joea Bidena. Putin vyjádřil naději, že s příchodem nové administrativy do Bílého domu budou vyřešeny alespoň některé problémy mezi USA a Ruskem. Forbes však uzavírá, že i skutečnost, že ruský vůdce čekal šest týdnů, než pogratuloval Joeovi Bidenovi k jeho vítězství, sotva předznamenává vřelý vztah v blízké budoucnosti.

Zdroj: 1

Loading...
loading...

Loading...

celebrity news

Lajkit.cz

 
 

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.