Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Manažer americké firmy vyhazoval drze dělníky z práce. Dozvěděl se o tom Trump a začaly se dít věci...

By  pro 01, 2016

Donald Trump zase šokoval americkou veřejnost. A to v tom nejlepším slova smyslu. Začátkem tohoto roku došlo v americké továrně Carrier AC na výrobu klimatizačních jednotek ke scéně, kterou přináší výše uvedené video s titulky. Drzý manažer v kravatě právě dělníkům přišel oznámit, že jejich pracovní místa a celá fabrika se stěhuje do Monterrey v Mexiku. V té době to nebylo nic zvláštního. Hillary Clinton si chválila, že Mexičané jsou pracovití a slíbila otevřít hranice ještě více.

Mexická vláda vytvořila v Monterrey tzv. „zlatou zónu“. Zahraniční firmy, které tam přijdou, nemusí po dobu 10 let platit žádné daně. Za posledních několik let zmizelo do Mexika tolik továren z USA, že se nelze ani trochu divit, že Donald Trump roztrhal ve volbách Hillary Clinton v jejích vlastních státech, protože globalizace lidem v průmyslových státech USA vzala úplně všechno. Pokud zhlédnete celé video, pochopíte, v jaké otřesné situaci globalizačního útlaku je americký dělník. Je to memento, které se brzy začne odehrávat i v ČR, protože český dělník je už také příliš drahý. O odchodu uvažuje Mittal, mluví se odchodu Foxconnu a dalších firem.

Video se však dostalo i na stůl Donalda Trumpa, když jeden ze zaměstnanců firmy se na něj obrátil, aby donutil manažery společnosti zůstat v USA. Indiana je jedním z nejchudších států USA a odchod výrobce klimatizací by poslal na dlažbu přes 1,000 lidí. Včera vedení společnosti oznámilo, že rozhodnutí odejít do Mexika ruší, a že firma zůstane v USA. Jen několik minut předtím to oznámil také Donald Trump na svém Twitteru [1]. K čemu došlo? Donald Trump pohrozil vedení podniku, že pokud přesunou do Monterrey v Mexiku jediné pracovní místo, osobně se postará, aby firma už v USA neprodala ani jediný kus klimatizační jednotky. Jestli chcete prodávat americkým občanům, budete vyrábět tady a zaměstnávat Američany tady, řekl Trump v soukromém rozhovoru ředitelům závodu. A protože firma Carrier má 95% svého odbytu v USA, musela firma nakonec Donalda Trumpa poslechnout.

Ve fabrice lidé slaví, podporovatelé Trumpa jsou doslova u vytržení. Ještě není ani prezident, nebyl ještě jmenován, a už koordinuje šéfy fabrik a zachraňuje tisíce pracovních míst. Jen před několika dny stejně tak domluvil manažerům firmy Ford, kteří také plánovali přesunout jednu ze svých fabrik taktéž do Monterrey. Když se nad tím zamyslíme, dostalo by se takového zastání i českým dělníkům? Asi těžko. Česko je malý trh a případná hrozba fabrice, že nebude smět v ČR prodávat, pokud přesune závod mimo republiku, by asi neměla účinek. Přesto je ale neuvěřitelné, jak moc se Donald Trump podobá Vladimiru Putinovi. Přesně takto totiž Vladimir Putin jedná s ruskými průmyslníky. Pokud chtějí přesunout závod do zahraničí, pozve si šéfy závodu do Kremlu a nastíní jim vizi toho, co bude následovat, pokud připraví lidi o práci. V Rusku už by firma neprodala ani teplou vodu.

Donald Trump: „Pojedu ve čtvrtek do Indiany, abych udělal velké prohlášení týkající se firmy Carrier A.C. a jejího setrvání v Indianapolis. Skvělá dohoda pro dělníky!“ Je naprosto evidentní, že Donald Trump nemluví do větru a to, co říkal ve volební kampani o pracovních místech, to opravdu myslí vážně. Mohl by se alibisticky tvářit, že ještě není prezident de jure, že není jmenovaný a nechat řešení problémů až na pozdější dobu. Trump ovšem nečeká a aktivizuje se s mohutným předstihem. Důležité bude sledovat i ostatní směry jeho vlády, kde Trump už zdaleka není tak silný. Zahraniční politika bude největším oříškem. Trump skáče od jednoho kandidáta ke druhému. Nejprve Giuliani, potom Romney, včera Condoleeza Rice. Trump evidentně neví, koho udělá ministrem zahraničí. Na alternativě mohutně sílí hlasy, aby Trump udělal ministrem zahraničí Rona Paula. To by byla bomba, protože mít Libertariána za ministra zahraničí, to by se děly věci. Ovšem s jeho revolučními názory na reformu amerického FEDu a úlohy federální vlády to nevidím příliš reálně. Condoleeza Rice je úplný úlet, to je neoconka jako řemen.

Bez ohledu na výběry lidí je Trump člověk, který řeší věci sám a osobně. To je u amerického prezidenta nezvyklé a dává to velkou naději, že i když bude okolo sebe mít poradce, bude se řídit hlavně svojí hlavou. V tomto ohledu představuje dosud největší změnu za dlouhé dekády. Uvidíme, jestli si bude umět poradit i se světovými vůdci stejně jako s řediteli továrny na klimatizační jednotky.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.