Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Izrael se chystá zlegalizovat zabírání palestinských pozemků

By  pro 23, 2016

Jednání mezi izraelskou vládou a židovskou osadou Amona zkrachovala. Obyvatelé odmítli dobrovolně opustit ilegálně obsazené palestinské pozemky. Kabinet, který se na poslední chvíli snaží prosadit zákon o legalizaci podobných osad, musí sídlo do deseti dnů vystěhovat.

Izraelská pravice se rozhodla využít změn v Bílém domě a jednou provždy zabezpečit svůj megaprojekt – židovské osady. „Za posledních 40 let založily izraelské vlády desítky a desítky měst na Západním břehu. Přesto jsou jejich obyvatelé považováni za občany druhé kategorie. Náš zákon je zákonem normalizace,“ říká izraelský ministr školství Naftali Bennett.

Nový zákon, který prošel prvním ze čtyř čtení, má zpětně uzákonit 55 ilegálních osad. Problém je, že mezinárodní právo považuje za ilegální všechny izraelské osady. „Izraelská vláda se snaží uzákonit zabrání soukromé palestinské půdy. Naše studie ukazuje, že Izrael de facto anektoval 60 procent okupovaných palestinských území,“ upozornil Adam Aloni z izraelské neziskové organizace B'tselem.

V epicentru celé bouře leží malá osada na kopci jménem Amona. Z rozhodnutí Nejvyššího soudu musí vláda vysídlit jejích 300 obyvatel a zbourat jejich domy do 25. prosince. Před deseti lety to udělala poprvé. Násilné střety tehdy otřásly celou zemí – armáda nakonec domy nezbourala a osadníci se vrátili.

Při soudních bitvách se ovšem ukázalo, že kupní smlouvy s Palestinci jsou falešné. „My samozřejmě víme, že armáda a policie jsou silnější než my. Přes všechny stoupence, které sem dostaneme, víme – jak se říká ve Star Wars –, že odpor je marný,“ podotkl mluvčí osady Amona Eli Greenberg.

Vedle vnitropolitické bitvy čelí Izrael i ofenzivě palestinské diplomacie. Její představitelé už prohlásili, že jsou připravení dostat izraelské osady před Radu bezpečnosti i Mezinárodní trestní soud.

Zdroj: 1

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.