Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Lajkit.cz

Jsem prý kráva, debilka, negramotka, dva sluníčkáři si dokonce přejí mou smrt. Jenže… Napsala nám žena, která odstartovala kauzu Lidl

By  led 07, 2017

„Jsem jedna z těch, kteří reagovali na leták s černochem v Lidlu. Můj příspěvek byl s plným jménem a facebookovou adresou otištěn v Parlamentních listech.cz, kde jsem ho viděla, a posléze snad už beze jména převzat i jinými médii. A tak jsem dostala nálepku rasistka a xenofobka, a pozor, řeknu to v žertovné nadsázce: Tato nálepka nemusí být v dnešní době až tak moc hanlivá, ale může to být i známka potřebné rozvahy, kritičnosti, ostražitosti i zdravého rozumu,“ takto začíná vyjádření paní Miroslavy Kapalové, která asi nebyla jediná, ale zrovna její jméno spojili novináři s kauzou Lidl, jež zahýbala v minulých dnech veřejným prostorem.

Loading...

Obchodní řetězec Lidl zažil v posledních dnech ostré napadání zákazníků za to, že na jednom z letáků má černošského modela. K tomuto českému rasismu, jak se mnozí shodli, se vyjádřila šířeji pro Krajské listy.cz i paní Kapalová. Ta pokračuje: „Z ostatních reakcí pominu nadávky typu kráva, svině, blbka, debilka, negramotka atd., pocházejících asi od mladistvých kritiků z řad tzv. sluníčkářů, vítačů a placených nadšenců neziskových organizací a jiných hate free a multikulti přívrženců. Ale nemohu pominout dvě věci: Za prvé je to vyhrožování smrtí. A to buď to časem vyšumí, anebo vykvasí, a to se pak budu muset obrátit na Policii ČR,“ píše.

Proti manekýnovi z plakátu nic nemám

A dodává: „Pak je to vyhrožování trestním stíháním za trestný čin hanobení národa, rasy a etnické nebo jiné skupiny, paragraf 355 tr. Zák. A právě k tomuto bodu bych se chtěla veřejně vyjádřit. Nejsem rasistka, proti lidem jiných ras nic nemám, pokud jsou slušní, pracují, uživí se svou prací, posílají děti do škol, nepáchají kriminalitu, bordel ani teroristické činy. Proto konkrétně nemám nic ani proti manekýnovi z plakátu, naopak, myslím, že za svou práci je honorován a to mu pokryje všechny životní náklady.“

Pomalá, podprahová mediální proimigrantská masáž

Proč tedy na Facebooku proti jeho „angažmá“ tak protestovala? Paní Kapalová odpovídá: „Co mi vadí, a vedlo mne k reakci na ten plakát, je taková ta pomalá, podprahová mediální masáž a snaha vytvářet hezký obraz o tzv. migrantech. A právě to, že se ten plakát objevil v situaci po teroristických útocích a i jiných menších kriminálních přečinech a deliktech v mnoha evropských městech právě o Vánocích, svátcích pokoje a míru. Že i u nás, ač nám vláda tvrdí, že nic nehrozí, byla zavedena přísná bezpečnostní opatření, která všechny ty hrůzy spíše ještě jitřila než zaháněla.“

Znám to v Itálii…

„No a proč právě černoch mi vadil? Čtu i italské, někdy i španělské a portugalské noviny, v Itálii mám i osobní přátele, takže mé zdroje nejsou z nějakých putinovských konspiračních zdrojů, a stále se tam objevují migranti z Afriky v souvislosti s výtržnostmi, loupežemi a kriminálními činy. O těchto situacích jsme zde našimi médii informovaní velmi vlažně a se zpožděním,“ vysvětluje paní Kapalová.

Ten rasismus vytvářejí sami migranti

A dodává: „Lidé zde neví, jaká panika zachvátila střední Itálii po vypuknutí epidemie meningitidy, kterou pravděpodobně rozšiřují středoafričtí migranti. Italové stojí fronty na vakcíny a obávají se, zda jich je a bude dost. Naši lidé neví a netuší, jaké boje svádějí obce s vládou, jak odmítají přijímat Afričany, kteří kam přijdou, tam rozbíjí zařízení ubytoven, ale i okolní auta, výlohy v ulicích, napadají policisty. Až se mi pomalu zdá, že ten rasismus a tu xenofobii vytvářejí sami migranti. A naše média, vedení státu, vláda dělají vše proto, aby toto se lidé nedozvěděli, aby byli na uprchlíky vlídní, hodní a solidární. Jenže jakápak solidarita s člověkem, který té které zemi nic nedal, nechce pro ni nic udělat, jen natahuje ruce a obrazně řečeno, když nedostane gumové medvídky po večeři, zdemoluje a zapálí ubytovnu.“

Na hrubý pytel hrubá záplata

„Vždy platilo a platí, že k výjezdu do ciziny potřebujeme platný cestovní doklad, někde vízum a pokud budu chtít cestovat se psem nebo kočkou, tak také se zvířecím pasem a s potvrzením z veteriny o bezinfekčnosti. Na druhé straně se nám po Evropě prohánějí statisíce lidí bez dokladů, o kterých nikdo nic neví; odkud jsou, co chtějí, jakou mají minulost. Někteří zas mají identit tolik, viz terorista z Berlína nebo ti Súdánci, tuším z Dánska, kde pobírali na všechny své doklady a identity (asi 6-8 na 1 osobu) sociální dávky, ale vrátit je nemohou, protože prý už se rozutekli… No, možná že už brázdí někde naší zemičku a čekají, až je jich zas nějaká neziskovka ujme. Prostě si myslím, že my, starousedlíci, nejsme ti špatní, a že by na hrubý pytel měla být i hrubá záplata, a to bez ohledu na nějakou imaginární korektnost,“ tvrdí paní Kapalová a je zřejmé, že má své argumenty dobře promyšlené.

Zoufalé volání?

„Možná bych na závěr pro odlehčení popsala jednu příhodu z italského Livorna. Uprostřed filmového představení zazvonil zahalené muslimce telefon a ta přijala hovor a řekla pár slov arabsky... a světe, div se... 150 „xenofobů a rasistů“ (=celý sál) vystřelilo z kina jak Banga před Ortelem na Slavících. A ještě si troufli volat policii, protože předpokládali, že jde o teroristický útok. Ono by to mohlo být legrační, ale není, je to zoufalé volání obyvatel, které byli hozeni napospas lidem, kteří s naší tradicí, kulturou, právem a zákony nemají nic společného. No a já se stále ptám, kdo a proč nám takové „obohacení“ připravil?!“ končí své obsáhlé vyjádření paní Kapalová.

Zdroj: 1

Loading...
loading...

Loading...

Webový portál Lajkit.cz ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.